Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Μία νεκρή και μεγάλες ζημιές στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό


Μία νεκρή και μεγάλες ζημιές στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό
Περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκε, τεράστιες καταστροφές στο χωριό Βρισά.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη Λέσβο μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Περίπου 10 άνθρωποι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρισά, το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές, απεγκλωβίστηκε.
Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι μια γυναίκα που παρέμενε εγκλωβισμένη στα ερείπια επί ώρες ανασύρθηκε νεκρή. Η νεκρή γυναίκα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, βρέθηκε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί. Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙ

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

le

Στο μεταξύ, σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙ

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών, το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.
Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙ

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Σημείωσε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Ο κ. Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΛΕΣΒΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου