Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Το Eurogroup ενέκρινε… υπερδόση, δεσμεύσεις για χρέος και έξοδο στις αγορές
Το Eurogroup ενέκρινε… υπερδόση, δεσμεύσεις για χρέος και έξοδο στις αγορές«Πράσινο» για την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, άναψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν δεδομένη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το ύψος της δόσης προς την Ελλάδα υπολογιζόταν περίπου στα 8,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, νωρίτερα , ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, βάσει της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο 2016, δεν θα καθορίζονταν -και σίγουρα δεν θα ποσοτικοποιούνταν- σε αυτήν τη φάση αλλά το καλοκαίρι του 2018.
Ωστόσο το Eurogroup για το χρέος αποφάσισε παράταση των ωριμάνσεων έως και 15 χρόνια και ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.
Την ίδια ώρα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθούν έως 2% κατά πολύ μικρότερα από το 3,5% που ζητούσαν οι ακραίοι.
Στη συμφωνία του Eurogroup προβλέπεται ότι το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του «stand by», όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.
Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.
Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.
Ο ίδιος έκανε λόγο για καλά νέα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη, ενώ επαίνεσε τη χώρα, καθώς όπως είπε, έκανε όσα της αναλογούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου