Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Προχωρά η εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό


Προχωρά η εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό
Προχωρούν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό. Στις 31 Αυγούστου η έναρξη λειτουργίας διοδίων στη Μέστη, την 1η Νοεμβρίου στο Αρδάνιο.
 Όσο γρήγορα φούσκωσαν οι αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, τόσο γρήγορα… ξεφούσκωσαν. 
Έτσι, οι διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων σταθμών προχωρούν, σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης. Η ΚΥΑ προβλέπει τη χωροθέτηση των 38 σταθμών (18 μετωπικών και 20 πλευρικών) στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου, κάτι που αποτελεί αίτημα των δανειστών από το 2014.
Τα νέα διόδια
Πριν από λίγες ημέρες, η Εγνατία Οδός προκήρυξε το διαγωνισμό για την κατασκευή σταθμών διοδίων στο Στρυμονικό και την Καβάλα, με την προθεσμία υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 11 Ιουλίου.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται η τοποθέτηση ορισμένων από τους σταθμούς για τους οποίους έχει αναδειχθεί ανάδοχος, όπως, για παράδειγμα, στην Μέστη Έβρου. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατασκευής νέων σταθμών διοδίων.
Σήμερα στον αυτοκινητόδρομο υπάρχουν οκτώ σταθμοί, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απ. Αντωνούδης, οι 20 πλευρικοί σταθμοί δεν θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν πριν από το 2018. Και αυτό επειδή μόνο για την εκπόνηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτούνται περίπου οκτώ μήνες, ενώ οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 
Πάντως, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας:
– Στις 31 Αυγούστου των μετωπικών σταθμών Παμβώτιδας (77ο χλμ.), Μέστης Έβρου (580ο χλμ.), Ιεροπηγής (62ο χλμ. κάθετου άξονα Ιεροπηγής – Κρυσταλλοπηγής) και Ευζώνων (70ο χλμ. κάθετου άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων).
– Στις 10 Οκτωβρίου των σταθμών Θεσσαλονίκης (322ο χλμ.), Ασπροβάλτας (396ο χλμ.), Καβάλας (476ο χλμ.) και Στρυμονικού (45ο χλμ. κάθετου άξονα Λαγκαδά – Προμαχώνα).
– Την 1η Νοεμβρίου των μετωπικών σταθμών Σιάτιστας (186ο χλμ.) και Αρδανίου Έβρου (648ο χλμ.) και όλων των πλευρικών σταθμών.
Το κόστος της διαδρομής Ιωάννινα – Αλεξανδρούπολη, σήμερα ανέρχεται σε 18 ευρώ (0,03 ευρώ/χλμ) και θα αυξηθεί σε 33,5 ευρώ (0,05 ευρώ/χλμ) μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των σταθμών.
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, προβλέπεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών τον Νοέμβριο του 2017, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί σειρά ζητημάτων, όπως η διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, αλλά και ποιος θα αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου της Εγνατίας Οδού
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου