Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Στο Λευκό Οίκο ο Τσίπρας – Κρίσιμο τετ α τετ με Τραμπ – Συμμαχία για επενδύσεις και ενεργεια
Στο Λευκό Οίκο ο Τσίπρας – Κρίσιμο τετ α τετ με Τραμπ – Συμμαχία για επενδύσεις και ενεργειαΣτον Λευκό Οίκο έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Τραμπ υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην είσοδο του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια οι δύο άνδρες εισήλθαν εντός του κτιρίου.
Οι δύο ηγέτες συναντούνται αυτή την ώρα στο οβάλ γραφείο και στη συνέχεια θα έχουν γεύμα εργασίας με τα επιτελεία τους.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία μετέχουν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν, ο υπουργός Εμπορίου ,Ουίλμπορ Ρος, ο βοηθός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας H.R Μακμάστερ, ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Γκάρι Κον, ο πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για Ευρω-Ρωσικές σχέσεις κ.α
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελείται εκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τους υπουργούς Νίκο Κοτζιά, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Παππά, Πάνο Καμμένο, τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λαλάκο, τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη και άλλους διπλωματικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Ο Τσίπρας στο Λευκό Οίκο: Οι στόχοι και η πολυεπίπεδη συμμαχία με Τραμπ και ΗΠΑ

Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη από τις προηγούμενες μέρες, και όπως έχει προϊδεάσει και ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που είχε από το Σάββατο έως σήμερα στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον, στην ατζέντα των σημαντικών συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα:
α) της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
β) της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
γ) των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
δ) της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Ο Τσίπρας έδωσε ήδη το στίγμα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφείς τους στόχους της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον μέσα από τις ομιλίες που έχει παραθέσει μέχρι στιγμής στην περιοδεία του στις ΗΠΑ, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στις παγκόσμιες διπλωματικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις και να τονίζουν πως δύσκολα πριν από κάποια χρόνια θα μπορούσε κανείς να φατναστεί ένα τόσο θετικό μομέντουμ για την εθνική διπλωματική στρατηγική.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο αυτό και έχοντας στο οπλοστάσιό του τη δεδομένη και αδιαμφισβήτητη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας στο Chicago Council on Global Affairs, τόνισε μεταξύ άλλων:
-* Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που αγωνιστήκαμε δίπλα δίπλα ενάντια στον φασισμό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος αυτού του γεγονότος οφείλεται στην αμερικανική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης μας.
– Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση δεν είναι μόνο διπλωματική, ούτε μόνο οικονομική. Είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, δεδομένης της θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, καθώς και της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας που καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας αλλά και σύνορο όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της Δύσης.
– Η Ελλάδα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βάσης του κόλπου της Σούδας, μέσα από πολύτιμες και αξιόπιστες αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις.
– Η αναγνώριση από την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ο περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας μόνον εάν ικανοποιηθούν οι πλέον θεμελιώδεις ανησυχίες ασφαλείας της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε στο επίπεδο της διπλωματίας, είτε των αμυντικών προμηθειών, είτε και των δύο. Ως αριστερός προτιμώ το πρώτο έναντι των άλλων δύο.
– Εμείς εφαρμόσαμε ένα πολύ απαιτητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων (πάνω από 400 δράσεις) στο φορολογικό μας σύστημα, στις αγορές προϊόντων, στο δικαστικό σύστημα, στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, στον ενεργειακό τομέα και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οπότε ελάτε να επενδύσετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου