Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

FIFA: Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό -Δεν νοείται ποδόσφαιρο με όπλα


Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi
Ουσιαστικά έστειλε τελεσίγραφο στην ΕΠΟ και την ελληνική Πολιτεία για τα όσα θα πρέπει να αλλάξουν στο εγχώριο ποδόσφαιρο.
Ο Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA για την Ελλάδα μετά την συνάντηση του με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, μίλησε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η οποία δεν είναι καθόλου καλή μετά τα όσα έγιναν στην Τούμπα, με την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο.
H FIFA διά του εκπροσώπου της έστειλε το μήνυμα ότι το Grexit (η αποβολή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις) δεν είναι πλέον πολύ μακριά. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει βάση των απαιτήσεων και των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, τότε η Ελλάδα θα πάρει… κόκκινη κάρτα. Μάλιστα, ο κ.Χούμπελ τόνισε με… νόημα ότι πρέπει «τα όπλα να μην ξαναβγούν στα γήπεδα, δεν νοείται ποδόσφαιρο με όπλα, απειλές και εκβιασμούς».

Επίσης, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει ξανά το ελληνικό πρωτάθλημα, κάτι που αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της οριστικής διακοπής του φέτος.
Αναφορικά με την χθεσινή συγγνώμη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη μετά την εισβολή του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο, σχολίασε «Είναι θέμα του δικαστή να αποφασίσει. Όχι δικό μου. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές. Φανταστείτε στην Γερμανία τι θα γινόταν αν έμπαινε κάποιος με όπλο». 
Αναλυτικά όσα είπε ο εκπρόσωπος της FIFA:
«Το ενδιαφέρον για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ υψηλό. Είμαι συνηθισμένος να μιλάω ελεύθερα και ειλικρινά. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί υπάρχει παρερμηνεία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν είναι εδώ για να δώσουμε εντολές στην Ελληνική Ομοσπονδία, ήρθαμε εδώ για να δώσουμε μια χείρα βοηθείας εκ μέρους της FIFA και  της UEFA. Για να συμβουλέψουμε βρισκόμαστε εδώ, για να κατευθύνουμε. Υπάρχει μια νέα διοίκηση στην ΕΠΟ που συνεργαζόμαστε για το τι μπορεί να γίνει καλύτερα. Έχουμε παρατηρήσει ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει ενθουσιασμός και υπερβολή κάποιες φορές.
Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος στην ΕΠΟ γεμάτο ενέργεια να προσφέρει. Μετά από όσες φορές που έχουμε έρθει, δεν ενδιαφέρονται οι παράγοντες για το καλό του ποδοσφαίρου. Κοιτούν μεμονωμένα περιστατικά κάθε φορά. Δεν κοιτούν οι παράγοντες το καλό του ποδοσφαίρου.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν αποφασίζει, δεν λαμβάνει κυρώσεις. Θα παραδώσουμε αναφορά στην FIFA για ό,τι έγινε ή δεν έγινε εδώ. Η FIFA μετά θα αποφασίσει για ενέργειες που απαιτούνται.
Ήταν επιβεβλημένο να έρθουμε μετά τα όσα έγιναν τις 2-3 τελευταίες αγωνιστικές. Όσα έγιναν ήταν απαράδεκτα.
Παρακολουθούμε τα περιστατικά βίας και τιμωρίεςΠώς να έρθουν οικογένειες και παιδιά σε γήπεδα που κυκλοφορούν όπλα, επικρατούν απειλές και εκβιασμοί; Όλα αυτά είναι απαράδεκτα.
Αυτή η συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό μας οδήγησε εδώ για να κάνουμε συστάσεις για τα σωστά βήματα. Πρέπει να τα υλοποιήσει η ΕΠΟ η Super League και οι παράγοντες. Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό. Φτάσαμε σε ένα όριο…
Συναντηθήκαμε με ΕΠΟ και τον Υφυπουργό και συζητήσαμε πως μπορεί να λυθεί όλο αυτό. Η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει. Η ανεξαρτησία δεν πρόκειται να αλλάξει όπως και ο έλεγχος του ποδοσφαίρου. Απλώς εδώ υπήρξε ζήτημα με τη δημόσια ασφάλεια όλων. Για αυτό αποφασίστηκε η διακοπή. Μας υποσχέθηκαν ότι θα βρουν την κατάλληλη λύση. Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι συζητήθηκε. Εμείς επιβλέπουμε την λειτουργία όλων των παραπάνω.
Δεν υπάρχει θέση στη βία στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξει δήλωση-δέσμευση. Να μην βγαίνουν τα όπλα από τις θήκες. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός, όχι βία, απειλές και εκβιασμοί. Δεν γίνεται να υπάρχουν όπλα στα γήπεδα.
Δεν βολεύει κανέναν να φύγει ο κόσμος από τα γήπεδα, τα παιδιά και οι οικογένειες. Όλα αυτά βλάπτουν τους πάντες. Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε τέτοιες συνθήκες. Όλα αυτά κάνουν κακό στα νέα παιδιά της υπέροχης χώρας σας. Βοηθήστε μας όλοι και ο Τύπος να φύγει η βία από τα γήπεδα. Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία, η ελευθερία του καθενός σταματά εκεί που ξεκινά του διπλανού μας. Για το καλό όλων μας. Πρέπει να υποβάλουμε μια σοβαρή αναφορά στην FIFΑ που δεν θα είναι ιδανική για τις συνθήκες εδώ. Δεν θα περιγράψουμε ουράνια τόξα… Η FIFA μετά θα αποφασίσει. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορούν να επιβληθούν για ότι έγινε. Ζητάω τη βοήθεια όλων όσων σχετίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ζητάμε την παρουσία μιας ΕΠΟ που θα είναι ισχυρή και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.
Ολοκληρώνοντας, ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ σοβαρή. Από κοινού η ΕΠΟ και η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, δίχως να επέμβει η κυβέρνηση. Αλλά η δημόσια ασφάλεια είναι χρέος της. Πρέπει να σταματήσει η βία. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χούμελ είπε: 
Για τα μέτρα που πρότεινε:  Η επιτροπή παρακολούθησης δεν είναι εδώ για να επιβάλει μέτρα. Τα προβλήματα προκλήθηκαν από τους Έλληνες παράγοντες. Είναι αρμοδιότητα της FIFA να δει κατά πόσο θα ανεχτεί την κατάσταση. Δεν είμαι εδώ για να προτείνω τι μέτρα πρέπει να παρθούν.
Για τις αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων: Ακόμα και να ήθελα και να ήξερα, δεν θα σας έλεγα. Εάν κριθούν ανεπαρκή, θα υπάρξει παρέμβαση.
Ακολούθως στην ερώτηση δημοσιογράφου «Ξέρετε ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο βασικός υποστηρικτής της τωρινής διοίκησης της ΕΠΟ, που ουσιαστικά είναι η διοίκηση είναι της κυβέρνησης; Ότι ο κ.Φιλιππούσης που είναι δίπλα σας, είναι άνθρωπος και πρώην γραφείο Τύπου του κ.Κοντονή το ξέρετε; Μιλήστε με συγκεκριμένα πράγματα, τι δουλειά κάνετε εδώ; Ποιος σας πληρώνει για να είστε εδώ και να μας απειλείτε;» προκλήθηκε ένταση στην συνέντευξη Τύπου και λίγα λεπτά μετά αφού ηρέμησε η κατάσταση απάντησε ο Αυστριακός εκπρόσωπος της FIFA με νόημα «Η συμπεριφορά είναι η απάντηση τι δεν πάει καλά με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανείς δεν απειλεί την Ελλάδα, την ΕΠΟ. Έχουμε εντολή να παρακολουθούμε και προειδοποιούμε για τις όποιες συνέπειες. Η FIFA και η UEFA δεν μπορούν να αγνοήσουν ότι έχει γίνει».


Πηγή: FIFA: Το Grexit δεν είναι πια τόσο μακρινό -Δεν νοείται ποδόσφαιρο με όπλα | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου