Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Πιο επιδειξιομανής… πεθαίνεις! Ο Ερντογάν ξενάγησε τον «κολλητό» Πούτιν στο παλάτι του


Πιο επιδειξιομανής… πεθαίνεις! Ο Ερντογάν ξενάγησε τον «κολλητό» Πούτιν στο παλάτι του | Newsit.gr
Φωτογραφία Reuters
Μετά τα άλογα στους δρόμους και την εντυποωσιακή υποδοχή με τον στρατό του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις κινήσεις επίδειξης και εντυπωσιασμού, ξεναγώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο παλάτι του, στην Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου, για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Αφορμή στάθηκαν τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού. 
Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.
«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του για τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου, ο Πούτιν τόνισε πως “είναι ένα νέο βήμα για την οικονομία της Τουρκίας».
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτοκρατορική φιέστα

Στις 15.12, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την ρωσική αντιπροσωπεία, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Esenboğa», όπου τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ, και εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Στο δρόμο για το προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα, την πομπή του προέδρου της Ρωσίας, συνόδευαν ιππείς, οι οποίοι κρατούσαν τουρκικές και ρωσικές σημαίες!
Η πομπή έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε στηθεί μια… αυτοκρατορική φιέστα! Στην κεντρική είσοδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αφού ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών τους, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Τι είναι το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι φυσικά η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt. Το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία. 10.000 άνθρωποι εργάζονται για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ 3.500 άνθρωποι θα εργάζονται σε αυτόν όταν θα τεθεί σε λειτουργία. Επιπλέον 248 Τούρκοι βρίσκονται στη Μόσχα και θα εκπαιδευτούν στη λειτουργία του σταθμού για τα επόμενα 6,5 χρόνια. Η λειτουργία του για τουλάχιστον 49 χρόνια θα εποπτεύεται από τη Μόσχα.\
Τουρκία Ακούγιου πυρηνικός σταθμός
Φωτογραφία αρχείου
Το Ακούγιου, βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας, βόρεια της Κύπρου. Οι φιλοδοξίες της Αγκυρας δεν περιορίζονται στο Ακούγιου. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενός στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στην Ιγκνιάντα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου