Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Τα 21 σημάδια ότι έχετε απαίσιο αφεντικό. "Το αφεντικό δεν κάνει ποτέ, μα ποτέ, λάθος"!!!
Τα 21 σημάδια ότι έχετε απαίσιο αφεντικό
Ένα κακό αφεντικό δεν επηρεάζει μόνο την απόδοσή σου στη δουλειά, αλλά και ολόκληρη τη ζωή σου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περνάμε ένα τεράστιο διάστημα περίπου 19,5 ωρών κάθε εργάσιμη εβδομάδα να σκεφτόμαστε και να συζητάμε τι λέει και τι κάνει το αφεντικό μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια πριν να είναι αργά, ακόμα κι από την πρώτη συνέντευξη και να αποφασίσουμε αν μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση ή αν πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε νέα δουλειά. Ακολουθεί μια λίστα από στοιχεία που θα πρέπει να μας υποψιάσουν ότι το αφεντικό μας μάλλον θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη.
1.Το αφεντικό δεν κάνει ποτέ, μα ποτέ, λάθος.
Το να παραδέχεσαι το λάθος σου είναι βασικός παράγοντας μιας αγαστής συνεργασίας, αλλά το αφεντικό σου δε φαίνεται πρόθυμο να βγει από τη βολή του για χάρη σου. Το να κάνεις εσύ την αρχή μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στο αφεντικό σου ότι το περιβάλλον προσφέρεται για έξυπνα ρίσκα
2. Υπόσχεται πάρα πολλά.
Ένα τέτοιο αφεντικό είναι αναξιόπιστο. Υπόσχεται αυξήσεις, προαγωγές, αλλά τελικά το μόνο που παίρνεις είναι η σιωπή του. Αν οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις δε σε βγάζουν πουθενά, προσπάθησε να ανακαλύψεις την αλήθεια στέλνοντας κάποιο email.
3. Θέλει να του μοιάσεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συμπαθούν όσους τους μοιάζουν. Όμως, ένα καλό αφεντικό ξέρει πως η διαφορετικότητα των μελών μιας ομάδας μπορεί να την κάνει να προοδεύσει. Δέξου κάποιες συμβουλές, αλλά μείνε πιστός στις αντιλήψεις και τις αρχές σου και δείξε στο αφεντικό σου τι πραγματικά αξίζεις.
4. Έχει την ενοχλητική συνήθεια να σε παίρνει τηλέφωνο στο ρεπό σου.
Έπειτα από ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έχεις το ελεύθερο να περάσεις ήσυχος ένα σαββατοκύριακο, αλλά το αφεντικό σου δε διστάζει να σε ενοχλήσει στο ρεπό σου. Για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο τύπο αφεντικού, πρέπει να βάλεις όρια από νωρίς και να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου.

5.Είναι πολύ αυταρχικός.
Το αφεντικό σου είναι πιεστικό και αυταρχικό και θέλει να ελέγχει και την παραμικρή σου κίνηση; Αυτό το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, οπότε προετοιμάσου γι’ αυτό από νωρίς. Με το να επικοινωνείς συχνά με το αφεντικό σου, μπορείς να μειώσεις την επιθυμία του για διαρκή έλεγχο και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του.
6.Αδιαφορεί για τη γνώμη σου.
Τα ξεροκέφαλα αφεντικά αντιλαμβάνονται την υποστήριξη της γνώμης σου σαν ανυπακοή. Απόφυγε τις συγκρούσεις, προσπάθησε να προχωρήσεις σε συμβιβασμό ή στήριξε με αποδείξεις τη θέση σου αν είσαι τόσο παθιασμένος. Πάντως, πρόσεξε να μην κερδίσεις μια μάχη και χάσεις τον πόλεμο.
7.Έχει συγκεκριμένες συμπάθειες στο γραφείο.
Αυτό θολώνει την κρίση του, και η αξιολόγησή του απέναντί σας γίνεται άδικη, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Προσπαθήστε να διατηρείτε μια θετική στάση απέναντι στους συναδέλφους σας και να επαινείτε όσους το αξίζουν, δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για σας
8. Οι συμβουλές και η κριτική του δεν είναι συναφείς με το αντικείμενό σου.
Αν νιώθετε ότι κάθε παρέμβαση και συμβουλή του αφεντικού σας είναι ασαφής και αόριστη, αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί το αφεντικό σας δεν γνωρίζει τι να σας πει, είτε γιατί δε θέλει να σας πει κάτι χρήσιμο. Ενδεχομένως να κρύβει πληροφορίες, για να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Ένα τέτοιο άτομο δεν κάνει για ομαδική δουλειά.

9. Σε αγνοεί ή σε μαχαιρώνει πισώπλατα.
Ένα από τα πιο εκνευριστικά χαρακτηριστικά ενός απαίσιου αφεντικού είναι να μην ασχολείται με την πρόοδό σου, ούτε να σου δίνει κατευθυντήριες γραμμές. Η αδιαφορία του επηρεάζει και την απόδοσή σου στη δουλειά. Προσπάθησε να παρατηρήσεις πώς άλλοι καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή του αφεντικού τους.
10. Βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Χρησιμοποιεί συνέχεια το «εγώ» ως συνώνυμο της επιτυχίας; Δε σας καλεί να παρουσιάσετε τη δουλειά σας; Ίσως σας κρατάει επίτηδες στο περιθώριο για να βρίσκεται πάντα εκείνος στο προσκήνιο. Υπάρχει ακόμα κι ο κίνδυνος να οικειοποιηθεί δική σας δουλειά. Θα πρέπει να εντοπίσετε την πραγματική αιτία αυτής της συμπεριφοράς.  
11. Κουτσομπολεύει.
Διασπείρει φήμες και λειτουργεί αντιεπαγγελματικά; Μπορεί να προσπαθήσει να μπλέξει ξι εσάς, αλλά προσπαθήστε διπλωματικά να μείνετε έξω απ’ όλο το σκηνικό, πριν βρεθείτε τσακωμένοι με κανένα συνάδελφό σας.
12.Είναι τελείως αναποφάσιστος.
Άλλα σας λέει το πρωί κι άλλα το απόγευμα; Διαλέξτε την καλύτερη – κατά τη γνώμη σας – πρόταση και ακολουθήστε την. Μάθετε εξ’ αρχής να είστε ανεξάρτητοι απ’ αυτόν και απλώς ενημερώστε τον για τις προθέσεις σας

13.Σπεύδει να σε κατηγορήσει για λάθη, αλλά σπάνια σε επαινεί.
Σας βάζει τις φωνές μπροστά σε άλλους; Αν το επιτρέψετε μια φορά θα συμβεί ξανά και ξανά. Τα σωστά αφεντικά γνωρίζουν ότι τέτοιες συζητήσεις γίνονται κατ’ ιδίαν. Είναι εκπληκτικά τα αποτελέσματα που μπορείτε να πετύχετε αν του απολογηθείτε όταν βρεθείτε οι δυο σας, αναγνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι κάποιο λάθος σας ευθύνεται για την προηγούμενη συμπεριφορά του (παρόλο που και κάτι τέτοιο δεν ισχύει) 
14. Δε σου δίνει καμία προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης.
Νιώθεις ότι τα αιτήματά σου για ανάληψη μιας πιο υπεύθυνης θέσης δεν εισακούονται και παραμένεις στάσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια ρουτίνα; Προσπάθησε να αναδείξεις τις ικανότητές σου, συμμετέχοντας σε κάποιο project, και να προτείνεις στο αφεντικό σου να τις αξιοποιήσει με κάποιο δημιουργικό τρόπο.   
15. Το πρωινό σου ξύπνημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
Αν το στομάχι σου γίνεται κόμπος κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσεις το αφεντικό σου, ή αν χρειάζεσαι το διπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι κανονικά για να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις κακό αφεντικό. Το χειρότερο είναι να παραμείνεις αδρανής. Κρίνε αν πρόκειται για μια σχέση που αξίζει τον κόπο και αναλόγως πράξε. Πάντα με διπλωματικό τρόπο.   
16. Δε συζητάει ποτέ το μέλλον σου μαζί σου.
Δεν κάνει καμία αναφορά στις προοπτικές εξέλιξής σου στην εταιρία, παρά μόνο κατά την περίοδο αξιολόγησης. Τα σωστά αφεντικά κάνουν τακτικά τέτοιες συζητήσεις με τους υπαλλήλους τους. Δεν περιμένουν μια έκτακτη ανάγκη για να το κάνουν (όπως η προσφορά άλλης θέσης εργασίας).

17. Έχει συχνές εκρήξεις οργής.
Κανείς δε θα μπορούσε να ανεχτεί ένα αφεντικό εκτός ελέγχου. Αν, τα ξεσπάσματα του αφεντικού σου είναι περιστασιακά, ίσως να μπορέσεις να διαχειριστείς την κατάσταση.
18.Η δουλειά σου δεν είναι ποτέ αρκετή.
Θα μπορούσες να δουλεύεις κάθε μέρα, όλη μέρα και πάλι το αφεντικό σου να είναι ανικανοποίητο; Πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και ότι δεν μπορείς να κάνεις 100 πράγματα ταυτόχρονα και καλά. Αν δεν υψώσεις τη φωνή σου, θα συνεχίσει να σε πιέζει.
19. Λειτουργεί με παράλογες φοβίες.
Αντιδρά σαν να έχει έρθει το τέλος του κόσμου και σπέρνει τον πανικό σ’ όλο το γραφείο; Γίνε η φωνή της λογικής και προσπάθησε να του προτείνεις λύσεις ή να τονίσεις τη θετική πλευρά κάθε δυσάρεστου συμβάντος.
20. Λέει ψέματα.
Ένα αφεντικό που λέει ψέματα είναι αναξιόπιστο και αντιπαραγωγικό για την ομαδική δουλειά. Κάποιοι είναι τόσο συνηθισμένοι στα ψέματά τους, που καταλήγουν, πολλές φορές, να πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. Άλλοι, χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία για τα δικά τους ψέματα τα ψέματα των άλλων. Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε συζήτηση ή διαφωνία, φρόντισε να έχεις τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. 

21. Τα project σου ξαφνικά αναβάλλονται.
Τη μια μέρα σου αναθέτει το project της χρονιάς και την επόμενη το αναλαμβάνει κάποιος άλλος. Μην αφήσεις τα συναισθήματα να σε επηρεάσουν και, με ψυχραιμία, ζήτησε να αναλάβεις κάποιο νέο project. Αλλά πριν κάνεις την επόμενή σου κίνηση, φρόντισε να βολιδοσκοπήσεις την κατάσταση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου