Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

«Προσκυνήσαμε την Ελλάδα» λένε οι ακροδεξιοί στα Σκόπια ενώ υιοθετούν ίδια ρητορική με τον Μητσοτάκη


«Προσκυνήσαμε την Ελλάδα» λένε οι ακροδεξιοί στα Σκόπια ενώ υιοθετούν ίδια ρητορική με τον ΜητσοτάκηΕξοργισμένοι είναι οι εθνικιστές στα Σκόπια με τη συμφωνία για το όνομα.
Η αποκαλούμενη «Δημοκρατική Φράξια του VMRO-DPMNE», μια μικρή σκληρή πολιτική ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος της δεξιάς εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα της ΠΓΔΜ,
σύμφωνα με το εκλογικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος SDSM και σύμφωνα με τις προσωπικές εγγυήσεις που έδωσε στον Πρόεδρο Ιβάνοφ για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει εντολή, νομιμοποίηση και νομική εξουσιοδότηση να συμφωνήσει σε αλλαγή «του αιώνιου ονόματός μας».
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι την ίδια επιχειρηματολογία με τους ακροδεξιούς Σκοπιανούς πρώτος εξέφρασε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του», προσθέτοντας πως αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και προαναγγέλλοντας πως θα ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτή την «πρωτοφανή» εξέλιξη.
Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει τα ίδια με τους ακροδεξιούς των Σκοπίων θα πρέπει κανονικά να τον βάλει σε σκέψεις, εάν καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει τη θολωμένη του αντίληψη. Πράγμα αδύνατο όσο έχει τομεάρχη Εξωτερικών τον αμετροεπή Γιώργο Κουμουτσάκο.
Στην ανακοίνωση των Σκοπιανών εθνικιστών σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμφωνία αυτή η ΠΓΔΜ και οι πολίτες της «έπεσαν στα γόνατα», ότι η συμφωνία είναι ιστορική μόνο με την έννοια της πλήρους αποδοχής των ελληνικών όρων και της «επαίσχυντης υποχώρησης των “Μακεδόνων” διαπραγματευτών», καθώς και ότι «η αποδοχή του erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα».
Ακόμα, η «Δημοκρατική Φράξια» κατηγορεί την ηγεσία του VMRO-DPMNE ότι με τη στάση της λειτουργεί αντικειμενικά προς όφελος της συμφωνίας και της αλλαγής του ονόματος.
«Η θέση να περιμένουμε το δημοψήφισμα και εκεί να πούμε “ΟΧΙ” απλά αποδεικνύει το συμφωνημένο, σκοτεινό και ανέντιμο παιχνίδι, του οποίου το αποτέλεσμα είναι εκ των προτέρων γνωστό: σκοπός είναι με τη βοήθεια των μελών του κόμματος να επιτευχθεί η απαραίτητη συμμετοχή στο δημοψήφισμα», σημειώνει η «Δημοκρατική Φράξια» και καλεί τους βουλευτές του κόμματος, μετά την ενδεχόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, να υποβάλλουν παραιτήσεις και να ζητήσουν νέες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου