Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Αξίες και έννοιες που έχουν χάσει το νόημά τους, όπως καθήκον, φιλότιμο, φόβος, ντροπή, σεβασμός, δεν χρησιμοποιούνται πλέον!
Δεν είναι τυχαίο ότι λέξεις όπως καθήκον, φιλότιμο, φόβος, ντροπή, σεβασμός, δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Γιατί; Γιατί έχουν ατονήσει οι αντίστοιχες έννοιες. Στη θέση τους ακούγονται η λαμογιά, η κομπίνα, η λούφα, το βόλεμα, η ξεδιαντροπιά.

Γιατί αυτές οι έννοιες έχουν επικρατήσει σε μια κοινωνία, η οποία επί δεκαετίες ολόκληρες πλούτισε χάρις στην ανυπολόγιστη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων μας, στον χωρίς όρια δανεισμό, στις αγροτικές επιδοτήσεις, στα διάφορα πακέτα Ντελόρ, στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα κλπ.
Όλα αυτά τα χρήματα «φαγώθηκαν» στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων, στα πολλά επιδόματα τους, σε πρόωρες συντάξεις, σε «μαϊμού» αναπηρικές επιδοτήσεις, σε επιχορηγήσεις διαφόρων επιτηδείων, στη διαφθορά των ανήθικων συνδικαλιστών.
Και τώρα, που οι δανειστές μας ζητούν τα λεφτά τους πίσω, διαπιστώνουμε ότι δεν τα έχουμε, πού να τα βρούμε αφού τα κατασπαταλήσαμε αλόγιστα.
Τα σπαταλήσαμε επί δεκαετίες σε προϊόντα που δεν τα χρειαζόμαστε αλλά τα καταναλώναμε για να κάνουμε φιγούρα στον γείτονα, τον συγγενή, τον γνωστό ή τον φίλο.
Γιατί δεν υπάρχει μέρος (κυρίως εξωτερικό) που δεν το έχουμε επισκεφτεί…
Γι’ αυτό, επειδή η κατάρρευση είναι κυρίως ηθική κι αξιακή, στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, η κατάρρευση στην οικονομία κι η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη.
Γιατί; Γιατί δεν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες, ούτε από τον πολιτικό κόσμο, ούτε από τη δικαιοσύνη, ούτε από τον όποιον εναπομείναντα πνευματικό κόσμο, που θα μπορούσε να αντιδράσει και να προσφέρει όραμα και προοπτική σε μια κοινωνία, που παραπαίει και δεν αντιλαμβάνεται τι της συμβαίνει.
ΦΟΒΑΜΑΙ ότι όταν το καταλάβουμε θα είναι πολύ αργά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου