Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Τραμπ: Αλλαξε η σχέση μας - Πούτιν: Ηθελα να κερδίσεις τις εκλογές


Οι δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση για πάνω από δύο ώρες, ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας. Στο τέλος, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησής τους.

«Οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς, χρήσιμες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ελσίνκι.
Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για αυτές τις δυσκολίες κι ότι ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει.
Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ο ίδιος.
«Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια εντελώς νέα σειρά προκλήσεων», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Πούτιν δήλωσε στις διαπραγματεύσεις ότι περιέγραψαν «πρώτα βήματα για τη βελτίωση αυτής της σχέσης και για την αποκατάσταση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».
«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις αντανακλούν στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ως ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια. Είμαστε υπέρ της συνέχισης της συνεργαίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρότεινα τη δημιουργία ομάδας συνεργασίας για την τρομοκρατία», πρόσθεσε και τόνισε: «Οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν σε όλα και πρέπει να βρούμε σημεία επαφής».
Σχετικά με τη Συρία ο Πούτιν δήλωσε: «Η ειρήνη στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας. Μπορούμε να αναλάβουμε την πρωτοκαθεδρία και να συμβάλουμε προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες σπίτι τους. Μετά τη συντριβή των τρομοκρατών στη λεγόμενη νότια ζώνη, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η κατάσταση στα υψώματα ώστε να σταματήσουν τα πυρά».
Χαμογελαστός ο Πούτιν, μάλλον σκυθρωπός ο Τραμπ
Ουκρανία και ρωσική παρέμβαση
Στις δηλώσεις του, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στα δύο «καυτά» ζητήματα, την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.
«Συζητήσαμε την κρίση στην Ουκρανία. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ από το Κίεβο. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν πιο αποφασιστικά την ουκρανική ηγεσία να την εφαρμόσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Ο Τραμπ ανέφερε και τη λεγόμενη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. Του επανέλαβα αυτά που έχω πει πολλές φορές. Το ρωσικό κράτος ποτέ δεν ενεπλάκη, ούτε πρόκειται να το κάνει, σε εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. «Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, το Ιράν έγινε η πιο ελεγχόμενη χώρα στον κόσμο», τόνισε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί άρχισε να επιλύεται το ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου «σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική εμπλοκή Τραμπ, ο οποίος προτίμησε τον διάλογο και όχι τη σύγκρουση».
«Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε καταλήγοντας ο Πούτιν.
Ο χαρακτηρισμός «ανταγωνιστής» για τον Πούτιν, είναι κομπλιμέντο, δήλωσε ο ΤραμπΟ χαρακτηρισμός «ανταγωνιστής» για τον Πούτιν, είναι κομπλιμέντο, δήλωσε ο Τραμπ
Τραμπ: Η σχέση μας άλλαξε, πριν από 4 ώρες
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας τους Φινλανδούς για τη φιλοξενία, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στον Πούτιν για τη διοργάνωση του Μουντιάλ και την πορεία της ρωσικής ομάδας σε αυτό.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι άλλαξε τις σχέσεις Ουάσινγκτον- Μόσχας.
«Η διπλωματία είναι προτιμότερη από τη σύγκρουση. Οι διαφωνίες μας είναι γνωστές, τις συζήτησαμε επί μακρόν σήμερα. Θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα και θα βρούμε τρόπους συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Εχουμε δει ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν η διπλωματία μένει στο τραπέζι και ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας. Ακόμη και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία διατήρησαν έναν ισχυρό διάλογο. Η σχέση μας όμως ποτέ δεν ήταν χειρότερη από σήμερα. Αλλά αυτό άλλαξε, πριν από περίπου τέσσερις ώρες. Το πιστεύω πραγματικά», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Εθεσα το θέμα παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Μου είπε πως έχει σταθερές ιδέες πάνω σε αυτό το θέμα. Το ίδιο έχει για και για τις δόκιμες πυρηνικών όπλων. Από σήμερα πιστεύω πως ο Πούτιν θα βοηθήσει για την επίλυση του ζητήματος. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία, κυρίως των υπηρεσιών ασφαλείας για την αντιμετώπισή της τρομοκρατίας. Χάρη σε αυτή τη συνεργασία αποφεύχθηκε επίθεση στην Αγία Πετρούπολη. Θα γίνει προσπάθεια και στο Ιραν να σταματήσει τον εξοπλισμό με πυρηνικά αλλά και την επιθετική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση στην περιοχή, κατά του ISIS, όπου εκριζώθηκε ο κίνδυνος. Εδω στο Ελσίνκι βάλαμε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον, για ένα μέλλον με πολύ διάλογο και συζητήσεις. Οι ΗΠΑ πιστεύουν στην ειρήνη και τον διάλογο, και το ίδιο πιστεύω και η Ρωσία Τα κράτη μας μπορούν να συνεργαστούν για το ευρύτερο καλό. Μια εξαιρετική ημέρα και ένας γόνιμος διάλογος για μερικές ώρες. Είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούμε και στο μέλλον», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ερωτηθείς για το ότι αποκάλεσε τον Πούτιν «αντίπαλο» πριν τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε: «Τον αποκάλεσα ανταγωνιστή, μια λέξη κομπλιμέντο, μια φιλοφρόνηση. Δεν είμαι σίγουρος εάν θα συμφέρει τη Γερμανία, θα υπάρξει ανταγωνισμός και αυτή τη στιγμή θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είμαστε ανταγωνιστές με τον αγωγό της Ρωσίας. Το συζητήσαμε το θέμα με την Μέρκελ και θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις. Η θέση των ΗΠΑ ει ναι διαφορετική σε κρίση με προηγούμενά χρονιά καθώς πλέον μπορούμε να εξάγουμε».
Η χειραψία των δύο ανδρών πριν την κοινή συνέντευξη ΤύπουΗ χειραψία των δύο ανδρών πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου
«Ημασταν όλοι ανόητοι»
Αυτός ο διάλογος με τη Ρωσία έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολύ καιρό, πριν καν γίνω πρόεδρος, δήλωσε ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση.
«Είμαστε υπεύθυνες και οι δύο χώρες για αυτό. Ημασταν όλοι μας ανόητοι. Φταίμε όλοι. Και οι δύο έχουμε κάνει λάθη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρήκε την ευκαιρία να ρίξει ευθύνες για τις παγωμένες σχέσεις των δύο χωρών στην έρευνα που γίνεται στις ΗΠΑ, για συνεργασία στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας του με τη Μόσχα.
«Δεν υπήρξε καμιά συνωμοσία. Νίκησα τη Χίλαρι (Κλίντον) εύκολα. Ηταν μια καθαρή καμπάνια. Αυτή η έρευνα είχε αρνητική επίδραση στη σχέση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων. Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει. Δεν ήξερα τον Πούτιν, δεν υπήρχε κάποιος για να συνωμοτήσω», ανέφερε ακόμη ο Τραμπ.
«Πώς σας ήρθε η ιδέα ότι ο Τραμπ με εμπιστεύεται ή ό,τι τον εμπιστεύομαι εγώ;», είπε από την πλευρά του ο Πούτιν απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση. «Πρέπει να μας οδηγούν τα στοιχεία και όχι οι φήμες», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ του ανέφερε την υπόθεση των 12 Ρώσων πρακτόρων που κατηγορούνται για εμπλοκή στις ρωσικές εκλογές. «Θα το κοιτάξω», ανέφερε ο Πούτιν.
«Ηθελα να νικήσει ο Τραμπ»
Πάντως, όταν ρωτήθηκε, ο Πούτιν δήλωσε ότι ήθελε να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ.
«Ναι, επειδή είχε μιλήσει για την επαναφορά των σχέσεων με τη Ρωσία στην κανονικότητα», απάντησε.
Ο Μαρκ Πομπέο παρακολουθεί την συνέντευξη δίπλα στην Μελάνια Τραμπ Ο Μαρκ Πομπέο παρακολουθεί την συνέντευξη δίπλα στην Μελάνια Τραμπ Μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την συνέντευξη Τραμπ-ΠούτινΜεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για την συνέντευξη Τραμπ-Πούτιν
Φωτογραφίες: AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου