Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018


Ανάλυση από τα… Lidl της Le Monde – Οι Γάλλοι τώρα πήραν είδηση ότι Ερντογάν και Πούτιν τα «έχουν βρει»Αντιμέτωπη με την άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, αποδυναμωμένη από την οικονομική κρίση και την καταβαράθρωση του νομίσματός της, η Τουρκία αναζητά νέους συμμάχους, εκτιμά η γαλλική Le Monde, η οποία προφανώς από το μακρινό Παρίσι δεν έχει πάρει είδηση ότι Τουρκία και Ρωσία είναι σύμμαχοι εδώ και δύο χρόνια και απλά ο Ντόναλντ Τραμπ «χτύπησε πρώτος» πριν προλάβει να κάνει ηρωική έξοδο ο Ερντογάν.
Η εν εξελίξει κρίση, στέλνει στην πραγματικότητα την Τουρκία, μέλος του NATO από το 1952, «στην αγκαλιά της Ρωσίας», επιμένει η Le Monde από την παριζιάνικη άγνοιά της.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Τούρκους εταίρους.
Θα συζητηθεί ιδιαίτερα το θέμα της Συρίας, και του θύλακα του Ιντλίμπ, τελευταίας περιοχής που κατέχουν ακόμα οι αντιφρονούντες και διαφεύγει από τον έλεγχο της Δαμασκού.
Ο Ερντογάν «βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας», αναφέρει η Μοnde, από την οποία εξαρτάται η διατήρηση της σφαίρας επιρροής του στον Βορρά της Συρίας.
Εξάλλου η τύχη των προσφύγων της Συρίας αποτελεί μέρος ενός σχεδίου Άγκυρας και Μόσχας ώστε να ωθήσουν Γαλλία και Γερμανία να αναλάβουν μέρος στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Συρίας, προαπαιτούμενο για την επιστροφή τους, σημειώνει.
Η Ρωσία σε τριγμούς από την πτώση του νομίσματος της με την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, δεν έχει την ικανότητα για τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μόσχα θεωρεί ότι «οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί στην ανοικοδόμηση της Συρίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν συγκαλεί για τις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, διεθνή σύνοδο τεσσάρων ηγετών, στις οποίες θα καλέσει τη Γερμανία και τη Γαλλία και επιχειρώντας να της προσδώσει χαρακτήρα αντι-Trump μετώπου.
«Αν η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει μια Σύνοδο τεσσάρων στο προσεχές μέλλον, Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση Ερντογάν» καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Ίσως αυτή είναι η μοναδική πληροφορία της «προκοπής» που μας δίνει η γαλλική εφημερίδα. Ότι δηλαδή Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν απαντήσει εάν θα συμμετάσχουν στην τετραμερή που στήνουν Ερντογάν και Πούτιν για να απομονώσουν τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου