«Η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα συνεχίσει να το πράττει», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτσάν. 
Ούτε λίγο ούτε πολύ η Πεκτσάν με τη φράση «θα συνεχίσει να το πράττει» προειδοποίησε για νέες κυρώσεις.
Είχε προηγηθεί η απειλή του Αμερικανού προέδρου, ο οποπιος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».
«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε σαφές τι ακριβώς εννοούσε με τον όρο «περικοπές».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο Αμερικανός πάστορας.
«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε  εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» προειδοποίησε ο Μνούτσιν σε συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
«Κρατούν έναν φοβερό Χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία σε ένα συναφές περιστατικό, ωστόσο ο σύμμαχος της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ δεν ανταπέδωσε τη χάρη.
«Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» σημείωσε.
Σε μια άλλη εξέλιξη την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προειδοποίησε τον Ερντογάν να μην δοκιμάσει την υπομονή των ΗΠΑ.
«Καλά θα έκανε η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς πολίτες που έχουν καταδικαστεί αδικαιολόγητα σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Τουρκία, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα. Απαντώντας, η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου των αλκοολούχων ποτών,  των προϊόντων καπνού και των αυτοκινήτων. 
Η διένεξη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα της τουρκική λίρας, την οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η Άγκυρα με περικοπές δαπανών.
Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και τείνει νέα χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τις διαφορές με τις ΗΠΑ. «Μπορούμε να επιλύσουμε πολύ εύκολα τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.