Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018

«Γιουρούσι» ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη – Αγοράζουν «μπιρ παρά» ό,τι βρουν


«Γιουρούσι» ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη – Αγοράζουν «μπιρ παρά» ό,τι βρουνΗ νομισματική κρίση στην Τουρκία μπορεί να έχει περιορίσει σημαντικά την καταναλωτική δύναμη των πολιτών της χώρας, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους ξένους τουρίστες, που γέμισαν σήμερα τα ακριβά μαγαζιά της χώρας για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες, λόγω της απότομης πτώσης της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.
Οι ουρές ήταν μεγάλες έξω από τα καταστήματα της Chanel και της Louis Vuitton στη γειτονιά Νισάντασι της Κωνσταντινούπολης από Άραβες κυρίως τουρίστες που ήθελαν να αγοράσουν… κοψοχρονιά προϊόντα πολυτελείας που κανονικά θα ήταν πολύ ακριβότερα.
«Αγοράζουμε ρούχα, αγοράζουμε μέικ απ, αγοράζουμε μάρκες», δήλωσε στο Reuters η Φάτιμα Αλί από το Κουβέιτ, που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με τις δύο της κόρες.
«Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές», πρόσθεσε η γυναίκα, που είχε μαζί της βαλίτσες για να τις γεμίσει με προϊόντα.
Ένας υπάλληλος πολυτελούς καταστήματος ρούχων που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε στο Reuters ότι ο αριθμός πελατών είναι ασυνήθιστος ακόμα και για περίοδο αιχμής, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην πτώση της λίρας, που μέσα σε λίγες μέρες έφτασε το 18%.
Ένας Αιγύπτιος τουρίστας υπολόγισε ότι έχει γλιτώσει περίπου 1.000 δολάρια (περίπου 1.139 ευρώ) απ’ ό,τι αν αγόραζε τα ίδια δώρα και ρούχα στη χώρα του.
«Ελπίζουμε το νόμισμα, για το καλό της Τουρκίας, να βελτιωθεί», δήλωσε ο Χαλίντ αλ Φαχάντ από του Κουβέιτ, προσθέτοντας:
«Και ταυτόχρονα ελπίζουμε, για το καλό των πελατών εδώ, η λίρα να παραμείνει ως έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου