Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, του Αγίου Φανουρίου!!!


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 26-8-2018 παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου οι γυναίκες του συλλόγου «Άγιος Φανούριος» των εργατικών κατοικιών περιοχής κολυμβητηρίου, στο ομώνυμο παρεκκλήσι ετοιμάζουν τις παραδοσιακές πίτες με νηστίσιμα υλικά για να τις μοιράσουν στον κόσμο.

Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς άγιους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου. Αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες και μόνο το 1500 μ.Χ. βρέθηκε η εικόνα του, που μας αποκάλυψε την ύπαρξή του, την παρρησία του ενώπιον του Θεού, ο οποίος τον έχει χαριτώσει με τόσο μεγάλη θαυματουργική δύναμη. Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Άγιο Φανούριο, μόνο το όνομά του που ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα που βρέθηκε και ήταν στρατιωτικός, όπως φανερώνει η στολή που φορά και μάλιστα κατά τους πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Επίσης πάνω στην εικόνα του, εικονίζονται και τα μεγάλα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος. Αυτά βέβαια είναι αρκετά, διότι μία εικόνα μας εξιστορεί όσα πράγματα θα μα εξιστορούσε και ένα βιβλίο.
Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα ή και την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών.
Η φανουρόπιτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι καρύδια σταφίδες, χυμό πορτοκάλι με μονό αριθμό νηστίσιμων υλικών, κόβεται σε μικρά κομματάκια, διαβάζεται και μοιράζεται στον κόσμο. Η Στέλλα Πριτσίδου πρόεδρος του συλλόγου άγιος Φανούριος, που ιδρύθηκε το 2002 και σήμερα αριθμεί 200 μέλη ακούραστη και δραστήρια φροντίζει πάντα την καθαριότητα την συντήρηση και όσα είναι απαραίτητα για να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου και να τελεσθεί η λειτουργία όπως πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου