Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Έντονη αντιπαράθεση αντιπροσωπειών Τουρκίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες: «Είμαστε σαν ένα μικρό παιδί, βοηθήστε μας» - «Εμείς δεν είμαστε οι γονείς σας»


Σε μια μακρά συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα του εργοδοτικού κόσμου και των συνδικάτων για να ξαναμπεί σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Η τουρκική πλευρά επιθυμεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την ΕΕ σε κάθε δυνατό επίπεδο και αυτό διαφάνηκε σήμερα σε μεγάλο βαθμό στην κλειστή συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αποτέλεσε το ζήτημα των εκτεταμένων απολύσεων στην Τουρκία, σε συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Συγκεκριμένα, σε ένα κομμάτι της συζήτησης που διήρκεσε πάνω από μια ώρα η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ολλανδή εκπρόσωπο Άνν Βαν Βέρσεν επέκρινε έντονα την τουρκική αντιπροσωπεία για το ζήτημα των απολύσεων χρησιμοποιώντας τη φράση: "τι περιμένετε; εμείς να σας βοηθάμε και εσείς να φυλακίζετε και να απολύετε εργαζόμενους;"
Ζήτησε μάλιστα έντονα το λόγο από την τουρκική αντιπροσωπεία ρωτώντας "πως και πότε θα αποκατασταθούν αυτές οι οικογένειες;" και "αν υπάρχει σχέδιο για αποζημιώσεις". Η Ερώτηση αυτή έγινε και προς τουw παρευρισκόμενους εκπροσώπους της Κομισιόν, που απέφυγαν όμως να τοποθετηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η τουρκική πλευρά απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση χρησιμοποιώντας τη φράση "σε ένα πραξικόπημα γίνονται και αδικίες", προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ιταλού μέλους της επιτροπής Ντελ Άλμπα που τόνισε "αν είναι να δίνετε τέτοιες απαντήσεις να μην έρχεστε καθόλου".
Η τουρκική πλευρά προσπάθησε να εξηγήσει, αναφερόμενη στην κοινωνία των πολιτών στην Τουρκία "είμαστε σαν ένα μικρό παιδί που χρειάζεται τη βοήθειά σας", με την Ολλανδή εκπρόσωπο να απαντά "και εμείς τι είμαστε; οι γονείς σας;"
Η κριτική σε έντονο κλίμα συνεχίστηκε και με τις τοποθετήσεις των Σουηδών και μελών από την Κύπρο, Γιαπάνη (Αγρότες), Επιστηθίου (Συνδικάτα) και Μαυρομάτη (Εργοδότες), με την τουρκική πλευρά να συνεχίσει την αμυντική στάση. "Όταν κάποιος βρίσκεται σε ανάγκη τον βοηθούμε να σταθεί", τόνισε η Τουρκική πλευρά.
Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από μια γεφυροποιό προσπάθεια του νυν προέδρου Παναγιώτη Γκόφα, ο οποίος κατέστησε σαφές στα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας ότι η κριτική που τους γίνεται είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική με στόχο να καταδείξει τα κακώς κείμενα σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το εργασιακό δίκαιο, ώστε στο μέλλον να βελτιωθεί η κατάσταση και η Τουρκία να επιστρέψει στον ευρωπαϊκό της δρόμο.
Κληθείς να απαντήσει στο ίδιο ερώτημα, δηλαδή τι θα συμβεί με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εκπρόσωπος της Κομισιόν επιφυλάχθηκε τονίζοντας ότι "η Τουρκία είναι απρόβλεπτη χώρα". Η Κομισιόν στη συνεδρίαση κατέδειξε τα πρόσφατα ευρήματα των εκθέσεων προόδου, καταγράφοντας την οπισθοδρόμηση και τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να περικόψει τη χρηματοδότηση της χώρας κατά 40% από τα προενταξιακά κονδύλια για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Τόνισε τέλος, ως θετικό στην όλη υπόθεση, ότι "τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός δεν συμφωνεί με το καθεστώς" κάτι που όπως είπε "είναι ενθαρρυντικό".
Ο Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής, Π.Γκόφας σημείωσε ωστόσο σε ιστορική αναδρομή και σχετικό έγγραφο ετοίμασε  για τα μέλη, ότι ίδια κατάσταση με οικονομική κρίση και πάγωμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας είχαμε και 1979 με το πραξικόπημα Ετσεβίτ, όπου ακολούθησε πάγωμα στη χρηματοδότηση κλπ, με μόνη διαφορά ήταν ότι "τότε οι σχέσεις με ΗΠΑ ήταν τέλειες και στήριζαν Τουρκία ενώ τώρα είναι το αντίθετο".
Στη συνέχεια της συνεδρίασης οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από την κατάσταση της οικονομίας. Τα μέλη θέλησαν να πληροφορηθούν αν και κατά πόσο η Τουρκία θα κάνει διαρθρωτικές αλλαγές ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Η πλευρά της Κομισιόν τόνισε ότι "αν και η κατάσταση είναι κρίσιμη, ευελπιστούμε ότι δεν θα έχει άλλες προεκτάσεις", χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται κατηγορηματικά για αυτό το ενδεχόμενο.
Η προσέγγιση και επαναδραστηριοποίηση της Μικτής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας της ΕΟΚΕ έγινε μετά την εκλογή του Π.Γκόφα στη θέση και τη συνάντησή του με τον τότε Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ Φαρούκ Καιμακτσίκ (που αργότερα έγινε υφυπουργός εξωτερικών), οπότε και συμφωνήθηκε οδικός χάρτης για την υπογραφή της παγωμένης κοινής διακήρυξης εργαζομένων και εργοδοτών ΕΕ - Τουρκίας από το Φεβρουάριο του 2018 και τη Σύνοδο της Μικτής Επιτροπής στα Άδανα. Ακολούθησε η ανταλλαγή επιστολών συλλυπητηρίων για τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου