Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

ΕΦΑΓΕ ΧΥΛΟΠΙΤΑ: ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ Η ΦΡΑΣΗ?


Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει την ερωτική απόρριψη ενός ατόμου από κάποιον ή κάποια. Την λέμε όταν κάποιος/α εκδηλώνει τα αισθήματα του/της αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση!

Η προέλευση της φράσης εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει κυριολεκτική σημασία. Την εποχή εκείνη οι «ειδικοί γιατροί» συμβούλευαν τους ερωτοχτυπημένους για να ξεπεράσουν την «απογοήτευση» τους να φάνε χυλόπιτα τρία συνεχόμενα πρωινά, όντας νηστικοί. Με αυτό τον τρόπο θα τους περνούσε ο πόνος της ερωτικής τους απογοήτευσης.
Οι ειδικοί γιατροί ήταν οι λεγόμενοι κομπογιαννίτες: To όνομά τους βγήκε από το κομπός (είχαν τα μαντζούνια τους δεμένα σε κόμπους ή κρεμασμένα μέσα σε μαντήλια και δεμένα στην κορυφή τους με κόμπο) και το Ιωαννίτης (σσ από τα Ιωάννινα).
Γνωστός κομπογιαννίτης την εποχή εκείνη στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν και ο Παρθένης Νένιμος. Ο Νένιμος, εκτός από τους αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους, ακόμη και εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση και ήταν «πονεμένοι». Η συνταγή του φαρμάκου ήταν ένας χυλός από σιτάρι, με μπαχαρικά ψημένος στον φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι «άρρωστοι» να καταναλώσουν τρία συνεχόμενα πρωινά, χωρίς να έχουν φάει τίποτα-ούτε νερό.
Έτσι καθιερώθηκε η φράση να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε «φάει χυλόπιτα» για να του περάσει ο πόνος του έρωτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου