Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

Εκτός της ΚΟ των ΑΝΕΛ Κουντουρά και Κόκκαλης – Τα βλέμματα στην ψήφο εμπιστοσύνης

  • Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών
  • Ξεκινά τo πρωί της Τρίτης και ολοκληρώνεται την Τετάρτη η συζήτηση για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
  • Η «αριθμητική» για την ψήφο εμπιστοσύνης και η «συρρίκνωση» της ΚΟ των ΑΝΕΛ
  • Στηρίζει την κυβέρνηση η κ. Κουντουρά – Διεγράφη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ
  • Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δίνει και ο κ. Κόκκαλης – Αλαλούμ με τη διαγραφή του
  • Δεν αρκεί η ψήφος ανοχής στον Αλέξη Τσίπρα – Θέλει ψήφο πλειοψηφίας
  • Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης
Καθώς το «διαζύγιο» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο αποτελεί πλέον πραγματικότητα με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσει την Τρίτη η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση, όπως αποφασίστηκε στην Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα ξεκινήσει  στις 10 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των «151».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους.
Η «αριθμητική» για την ψήφο εμπιστοσύνης και η «συρρίκνωση» της ΚΟ των ΑΝΕΛ
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου, εκτός από τους 145 βουλευτές που διαθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζει σε ακόμη έξι πρόσωπα.
Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα προστεθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του εδώ και πολύ καιρό τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τη στήριξή του στην κυβέρνηση.
«Δεν άλλαξα κόμμα, εδώ είμαι και θα είμαι μέχρι τέλους. Θα παραδώσω την έδρα μου αφού ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Στους σίγουρους προστέθηκε το πρωί της Δευτέρας και η υπουργός τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία ξεκαθάρισε με δήλωσή της ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να τελειώσει τη θητεία της. 
Την ίδια στιγμή, ο Πάνος Καμμένος έκανε τα λόγια του πράξη και διέγραψε  την υπουργό τουρισμού από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Τη σκυτάλη από την κ. Κουντουρά, πήρε λίγες ώρες αργότερα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα δώσει και αυτός ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Έτσι, παρελθόν από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αποτέλεσε και ο Βασίλης Κόκκαλης, με μια μικρή σύγχυση να πλανάται γύρω από τον τρόπο που βρέθηκε εκτός του κόμματος. Γρίφος παραμένει αν πρόλαβε να ανεξαρτητοποιηθεί ή αν τον διέγραψε πρώτα ο Πάνος Καμμένος.
Τέλος, ο Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και η Κατερίνα Παπακώστα είναι τα τρία πρόσωπα που συμπληρώνουν τον αριθμό των 151 ψήφων.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης
Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.
Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου