Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

«Χάσαμε τη “Μακεδονία”» – Τι έγραψαν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στα Σκόπια


«Χάσαμε τη “Μακεδονία”» – Τι έγραψαν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στα ΣκόπιαΟι σαββατιάτικες εφημερίδες στη «Βόρεια Μακεδονία» (ΠΓΔΜ) θρηνούσαν. Η γραμμή τους ήταν, όπως αποτυπώθηκε στα άρθρα τους, ότι στην ψηφοφορία της Παρασκευής το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ουσιαστικά υλοποίησε μία εθνικά καταστροφική συμφωνία, που αλλάζει το όνομα της χώρας και την ταυτότητα των πολιτών.
Η εφημερίδα VECER σημείωνε ότι από την Παρασκευή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ η λέξη «Μακεδονία» θα μνημονεύεται μία μόνο φορά (σ.σ. στο άρθρο 36), ενώ η «Βόρεια Μακεδονία» 287 φορές.
Η εφημερίδα NOVA MAKEDONIJA επεσήμανε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα, αποκαλούσε επανειλημμένως την χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία», παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.
Σε αυτό το πλαίσιο η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό αποτελεί «διπλωματική γκάφα» της Γερμανίδας Καγκελαρίου ή «συνειδητό μήνυμα» που ήθελε να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα NOVA MAKEDONIJA αναφέρει ότι στο κόστος που καλείται να πληρώσει η «Μακεδονία» με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ό,τι αφορά τα εθνικά της συμφέροντα ήρθε να προστεθεί και το κόστος από την παραβίαση του κράτους δικαίου, με όλους τους συμβιβασμούς και τα παζαρέματα μεταξύ πολιτικών κομμάτων και βουλευτών για την εξασφάλιση της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων.

Δεν υπάρχει «μακεδονικός» εθνικός χαρακτήρας

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών στην χώρα δεν θα υπάρχουν πλέον φορείς με “μακεδονικό” εθνικό χαρακτήρα, όπως το “Μακεδονικό” Λαϊκό Θέατρο και η “Μακεδονική” Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
»Αντίθετα, οι πολιτιστικοί φορείς των μειονοτήτων θα διατηρήσουν τον εθνικό τους χαρακτήρα.
»Θα υπάρχει δηλαδή Αλβανικό Θέατρο, Τουρκικό Θέατρο, αλλά όχι “Μακεδονικό”», δηλώνει στην εφημερίδα ο ιστορικός Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ.

Η «Μακεδονία» συνθηκολόγησε

Σε κύριο άρθρο του το Σάββατο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας NOVA MAKEDONIJA, Αλεξάνταρ Ντίμκοφσκι σημειώνει:
«Όσο και να υποστηρίζει κανείς ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία και επένδυση στο μέλλον, είναι σε όλους σαφές ότι όλη αυτή την περίοδο η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εξαναγκάστηκε σε συνθηκολόγηση, με παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και προτύπων.
»Ακόμα και από την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης παραιτηθήκαμε οικειοθελώς…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου