Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

H μαγεία της χιονισμένης Ροδόπης (video - εικόνες)


Ο χιονιάς ήταν η αφορμή για τέσσερις ορειβάτες, ώστε να υλοποιήσουν ένα δύσκολο μεν αλλά μαγευτικό ως εικόνα και εμπειρία, εγχείρημα, να ανέβουν στην κορυφή του κατάλευκου Παπικίου Όρους. Το βουνό με την υψηλότερη κορυφή στην οροσειρά της Ροδόπης, που φτάνει τα 1.510 μέτρα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του φυσικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος για πολλούς παραμένει άγνωστος. Κωνοφόρα φυτά, άγρια φύση και ένα τοπίο πραγματικά μαγικό, συνθέτουν την εικόνα κατά την ανάβαση.
Οι Σ. Χατζηστάθης, Γ. Ψαρράς, Κ. Γκουντάρας και Ζ. Ηλίας, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, κατάφεραν να ανεβούν μέχρι την κορυφή, ενώ συγχρόνως έβγαλαν κι ένα όμορφο βίντεο για να έχουν να θυμούνται για πάντα αυτή την ανάβαση. Παρακινούμενοι από το κοινό τους χόμπι, την ορειβασία, οι τέσσερίς τους ένωσαν δυνάμεις, κι έτσι την Κυριακή 6 Ιανουαρίου είδαν την λευκή Θράκη ...από ψηλά.
"Έχουμε εμπειρία όλοι στις αναβάσεις", λέει  ο Στάθης Χατζηστάθης, ένας εκ των ορειβατών, εξηγώντας ότι κάποιοι από τους αναβάτες είναι μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κομοτηνής, ενώ ο ίδιος έχει εμπειρία από συλλόγους στην Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε. Πλέον, μένει στην Αλεξανδρούπολη και διαπιστώνει το εξής οξύμωρο: "Μας ρωτούν άνθρωποι ακόμη κι από την Κομοτηνή, που πήγαμε και ...είναι δίπλα τους, υπάρχουν μέρη πολύ όμορφα".
Όσο για την ανάβαση καθαυτή, ήταν πράγματι δύσκολη, καθώς το βουνό ήταν στρωμένο με χιόνι από τα 500 μέτρα. "Σε αρκετά σημεία, ειδικά μέσα στο δάσος, είχε χιόνι ακόμη κι ένα μέτρο", διηγείται ο ορειβάτης, εξηγώντας ότι οι τέσσερις τους αναγκάστηκαν να αλλάξουν λίγο την προσχεδιασμένη πορεία τους στο βουνό, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την κορυφή, για να αποφύγουν το πολύ πυκνό χιόνι.
Τελικά, όμως, η θέα από την κορυφή τους αντάμειψε, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηστάθης, και η επιστροφή τους βρήκε στην ώρα τους, λίγο μετά την δύση του ηλίου. Άξιο αναφοράς είναι πως η ανάβαση/κατάβαση διήρκησε περί τις οκτώ  ώρες και η όλη διαδρομή έγινε σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ροδόπη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε φυσικό πλούτο από άλλους νομούς, πιο προβεβλημένους πανελλαδικά, και είναι στα χέρια των ίδιων των κατοίκων, να τους ανακαλύψουν τις ομορφιές.
Απολαύστε το βίντεο που δημιούργησαν οι τέσσερις ορειβάτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου