Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

6.200 «παρκαρισμένες» επενδύσεις ρίχνουν την «φιλοεπενδυτική» μάσκα της ΝΔΈνα από τα υποτιθέμενα μεγάλα ατού της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το «φιλοεπενδυτικό» προφίλ του.
«Σύνθημα μας είναι λιγότεροι φόροι, έκρηξη επενδύσεων και νέες δουλειές» δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, εντός και εκτός συνόρων. Και αφού επιχειρηματολογήσει για τον «κρατισμό» του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει στερεοτυπικά: «Η Ελλάδα είναι μη ελκυστικός προορισμός για οποιαδήποτε επένδυση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ξένες επενδύσεις. Αναφέρομαι στις εγχώριες επενδύσεις…».

Πώς όμως θα προσελκύσει ο ίδιος τις επενδύσεις όταν και εάν γίνει ποτέ πρωθυπουργός;
«Το πρώτο πράγμα, το οποίο κοιτάς είναι ποιος είναι ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης και ποια είναι η διαδικασία αποπληρωμής της επένδυσης. Αν μια επένδυση που σχεδιάζεις να την κάνεις σε ένα χρόνο, την κάνεις σε τέσσερα, η επένδυση έχει πάει στράφι. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το αντιληφθείς αυτό. Αρκεί να έχεις μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματική οικονομία και να εισπράττεις τα μηνύματα», αναλύει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Το κακό είναι ότι λέγοντας όλα αυτά, ξεχνάει ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μία startup που εμφανίστηκε προχθές στο πολιτικό στερέωμα ούτε και ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική την περασμένη εβδομάδα. Η παράταξή του έχει μακράν ιστορία ΚΑΙ στις επενδύσεις. Ιστορία που φρόντισε να υπενθυμίσει με στοιχεία και αριθμούς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης θέτοντας μερικά εύλογα ερωτήματα στη Βουλή.
Τι αποκάλυψε ο Α. Τριανταφυλλίδης και πέρασε στο «ντούκου» από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ; Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε παραλάβει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 6.200 «παρκαρισμένα» επενδυτικά σχέδια. Όμως αυτό ήταν το λιγότερο. Το χειρότερο ήταν ότι 25 με 30 είχαν λάβει το 100% της επιδότησης και της χρηματοδότησης «χωρίς να βάλουν ούτε ένα τούβλο». Και βέβαια, ο σαλονικιός βουλευτής αναφέρει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτό της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης που πήρε 65 εκατ. χωρίς να κάνει ποτέ τίποτα.
Τα λέει ωραία ο Τριανταφυλλίδης: «Αυτοί που ομνύουν στην ελεύθερη οικονομία, που σκίζουν χασέδες στο όνομα της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας εκ των πραγμάτων και με τους δύο αναπτυξιακούς νόμους κατέστη σαφές, ότι με τα «παρκαρισμένα» 6200 επενδυτικά σχέδια τι ανέμεναν άραγε; Το τηλέφωνο, την παρέμβαση ή κάτι άλλο;».
Αλήθεια, ρωτάμε εμείς, δεν είναι προφανές το τι ανέμεναν; Μα τι άλλο από το να κλείσει η «αριστερή παρένθεση» και να συνεχιστούν οι business as usual –που λένε και οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ- δηλαδή «δώστε την επιδότηση και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε τον επενδυτή».
Έθεσε όμως κι άλλο ένα ερώτημα ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, αυτή τη φορά προς τις τράπεζες: «Πρέπει να ερωτηθούν για να μην κάνουν καλαμπούρια, γιατί κάνουν καλαμπούρια οι τράπεζες, δεν μπορεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης να μην γνωρίζουμε ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ούτε, όπως ορθά είπε ο κ. Δραγασάκης, να χρησιμοποιούμε την απειλή των στρατηγικών κακοπληρωτών για να πιέσουμε αυτούς που πραγματικά έχασαν τη δουλειά τους, έχασαν το μαγαζί τους και δεν πρέπει να χάσουν και το σπίτι τους. Επομένως, είναι πάρα πολύ σαφές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κωδικοποιήσουν ποιο είναι αυτό το 25%-30% των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως το ρεπορτάζ της έγκριτης «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» για ζευγάρι γιατρών με μηνιαίο εισόδημα 8000 €, που όμως δεν πλήρωναν το στεγαστικό τους δάνειο και είναι πολύ σαφές».
Αυτά και άλλα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή διαλύοντας τη «φιλοεπενδυτική» μάσκα Νέας Δημοκρατίας και τραπεζών.
Έχουμε και εμείς όμως ένα ερώτημα: Γιατί για να τα μάθει κάποιος όλα τα παραπάνω θα πρέπει να «σκάβει» τα πρακτικά της Βουλής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου