Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

Την ιστορία της Κομοτηνής γνώρισαν οι μαθητές του ΣΔΕ

Χάρη στην διάλεξη του αρχιτέκτονα Κώστα Κατσιμίγα


Την ιστορία της πόλης μας μέσα σε δύο ώρες κατάφεραν να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Ο καλεσμένος του σχολείου αρχιτέκτονας Κώστας Κατσιμίγας με τον απλό του λόγο κατάφερε να μεταφέρει εικόνες,
γνώσεις αλλά και συναισθήματα μιας άλλης εποχής. Το φρούριο ως κέντρο διανυκτέρευσης, η καταστροφή της Μοσινούπολης, η έλευση των μουσουλμάνων από την Βουλγαρία, η έλευση των Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία, η δύσκολη περίοδος της κατοχής και αργότερα του εμφυλίου πολέμου, κι άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα διηγήθηκε στο ευρύ ακροατήριο ο κος Κατσιμίγας. Τα έργα που έγιναν στην περιοχή μας από το 1944 και ύστερα, η ανάπτυξη που ήρθε τη δεκαετία του 1980 και μετά, αλλά και η κατάσταση σήμερα, που ως ένα σημείο υπήρξε αποτέλεσμα και των άναρχων και ανεξέλεγκτων πόρων της ΕΕ, ήταν επίσης αντικείμενο της παρουσίασης.
Τέλος, ο κος Κατσιμίγας ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευτικούς για την ιστορία του ίδιου του σχολείου και την περιοχή γύρω από τον Άγιο Γεώργιο. "Πραγματικά μέσα σε μικρό διάστημα "είδαμε" τους αιώνες ιστορίας να περνάνε μέσα από τα μάτια μας και να καταλαβαίνουμε ότι η πόλη μας έχει ιστορία κι εμείς όλοι οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική, ουσιαστική και κυρίως καλή ιστορία όπου ο ιστορικός του μέλλοντος δε θα αναφέρει με μελανά χρώματα. Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε στις επόμενες γενιές ένα θετικό αποτύπωμα", λέει στον "Χ", στον απόηχο της εκδήλωσης, ο διευθυντής του ΣΔΕ Κομοτηνής Ηλίας Βλάχος.


Εφημερίδα  Ο Χρόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου