Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Η Κίνα έκλεισε το προξενείο της στη Σμύρνη


Η Κίνα έκλεισε το προξενείο της στη ΣμύρνηΝα κλείσει προσωρινά το προξενείο της στη Σμύρνη αποφάσισε η Κίνα, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Άγκυρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα.Το προξενείο της Κίνας στη Σμύρνη άρχισε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, στην οποία επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά αντιμετώπισε με κατανόηση την απόφαση αυτή, όπως και ότι την όλη διπλωματική και προξενική δραστηριότητα θα την αναλάβει η πρεσβεία τη Κίνας στην Άγκυρα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είχε απευθύνει έκκληση προς τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν «όσους κρατούνται παρανόμως» και να κλείσουν «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές» στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ-Ουιγούρ.
Αργότερα, το Πεκίνο προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσαν στην ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ουϊγούρους, που είναι μουσουλμάνοι και διαβιούν στη αυτόνομη περιοχή Σιντζάνγκ-Ουιγούρ.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι στην περιοχή δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις των Ουιγούρων που έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.
Τον Αύγουστο του 2018 εκπρόσωποι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει ότι έχουν στη διάθεσή τους «αντικειμενικά στοιχεία» που επιβεβαιώνουν ότι στα στρατόπεδα που υπάρχουν στην επαρχία Σιντζιάνγκ ενδέχεται «να κρατούνται παράνομα» έως και ένα εκατομμύριο Ουιγούροι.
Στη συνέχεια, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, πρότεινε να σταλούν παρατηρητές στην περιοχή αυτή, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση που υπάρχει εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου