Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019

«Δεν είμαστε εσχατιά και αδιέξοδο, αλλά πύλη και σταυροδρόμι της Ευρώπης»

«Δεν είμαστε εσχατιά και αδιέξοδο, αλλά πύλη και σταυροδρόμι της 

«Βλέπω πολύ θορυβώδεις υποψηφιότητες και δαπάνη πολλών χρημάτων… Η Περιφέρεια είναι τοπική υπόθεση, δεν είναι ακόμη μία επιχείρηση, ή ακόμα ένα ΑΦΜ»
 Της Κικής Ηπειρώτου
Μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόγραμμα του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στο νομό Έβρου είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν όσοι βρέθηκαν την εκδήλωση του συνδυασμού το απόγευμα της Τετάρτης. Επιπλέον, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Κώστας Κατσιμίγας παρουσίασε τους πρώτους 12 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους για το ψηφοδέλτιο του Έβρου.
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο και αυτό φάνηκε από τη γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, στο οποίο φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, η οποία είχε διάρκεια 1,5 ώρας. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν οι βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καϊσας και Δημήτρης Ρίζος, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και Δημήτρης Λαζόπουλος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομματικών χώρων. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Κατσιμίγας, «είμαστε ανεξάρτητοι… Εξάλλου, προσωπικά,  δηλώνω πρώτα αυτοδιοικητικός, εδώ και χρόνια».
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης είπε με νόημα: «Με ρώτησαν ποιος θα με παρουσιάσει και είπα κανείς…. Εμείς παρουσιάζουμε το πρόγραμμα και τους υποψηφίους μας χωρίς γιγαντοοθόνες και τυμπανοκρουσίες. Χωρίς μετακλητούς δημοσιογράφους από την Αθήνα», ενώ λίγο αργότερα, άφησε επιπλέον αιχμές, λέγοντας: «Βλέπω πολύ θορυβώδεις υποψηφιότητες και δαπάνη πολλών χρημάτων», κάνοντας λόγο για «επενδύσεις» που τον κάνουν να διερωτάται σε τι προσβλέπουν. «Η Περιφέρεια είναι τοπική υπόθεση, δεν είναι ακόμη μία επιχείρηση, ή ακόμα ένα ΑΦΜ».
Ο κ. Κατσιμίγας χαρακτήρισε την περιοχή μας όχι ως εσχατιά και αδιέξοδο, αλλά ως πύλη και σταυροδρόμι, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, στον πρωτογενή τομέα, τις συνδυασμένες μεταφορές, ενώ εξήρε τα επιτεύγματα γύρω από θέματα εκπαίδευσης, με τη δυναμική που έχει αναπτύξει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, υποστηρίζοντας μάλιστα τη δημιουργία κτηνιατρικής σχολής στην Αλεξανδρούπολη και υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης της νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου.  Παρά τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές, όμως, η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται διαρκώς ουραγός, τόσο αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων της, αλλά και με την πολύ μικρή συνεισφορά του περιφερειακού ΑΕΠ σε αυτό της χώρας. Πολύ άσχημες είναι οι επιδόσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ τα τελευταία χρόνια. «Έχουμε από τους χαμηλότερους δείκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας, επισημαίνοντας πως σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ΑΜΘ, αποδεικνύεται πως «δεν δικαιολογείται αυτή η κατάσταση. Σημαίνει πως κάτι δεν κάνουμε καλά και πως θα πρέπει αυτό να το ανατρέψουμε».
Σχολιάζοντας τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της αιρετής περιφερειακής διοίκησης, κατά την οποία κα ο ίδιος θήτευσε από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα,  επί Γιαννακίδη, σημείωσε πως τότε έγινε η προσπάθεια οργάνωσης αυτού του νέου θεσμού, ενώ στη συνέχεια, με την διοίκηση Παυλίδη, η Περιφέρεια διοικήθηκε με έναν συγκεντρωτικό τρόπο, από έναν έμπειρο, μεν, αυτοδιοικητικό, ο οποίος, όμως, διοικούσε ως Νομάρχης Ξάνθης και όχι ως Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Για την επόμενη διετία, στην οποία ανέλαβε ο Χρήστος Μέτιος, ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε πως το εγχείρημα τινάχτηκε στον αέρα, με τις θλιβερές εικόνες της απουσίας όλων των αντιπεριφερειαρχών από το περιφερειακό συμβούλιο, την αποδόμηση της παράταξης και εν τέλει την αποδόμηση της ίδιας της Περιφέρειας και την υπηρεσιών της.
Οι στόχοι και οι προτεραιότητες
Ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα που θα δώσουν ζωή στον πρωτογενή τομέα του Έβρου, κάποια από τα οποία είναι «δουλειά» της Περιφέρειας και για όσα δεν είναι, όπως είπε, έχει την υποχρέωση να πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για να υλοποιηθούν.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των αναδασμών και κατασκευής αρδευτικών δικτύων σε Λύρα και Καβησσό, στην αποστράγγιση του κάμπου του Τυχερού και στην κατασκευή νέου αρδευτικού δικτύου για τον Ερυθροπόταμο, στην αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου που θα πρέπει  να γίνεται με αργυλικό πυρήνα και όχι με φερτά υλικά που δεν λύνουν το πρόβλημα. Έμφαση θα δοθεί ακόμη στην προώθηση νέων καλλιεργειών, με αμπελώνες στην περιοχή του Σουφλίου, ανάπτυξη της σηροτροφίας και της μελισσοκομίας, ενίσχυση της ελαιοπαραγωγής και των προϊόντων που είναι σήμα-κατατεθέν για την περιοχή, όπως είναι το σκόρδο της Βύσσας και το πεπόνι του Τυχερού. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη τεχνογνωσίας στον τομέα της κτηνοτροφίας και στην προσπάθεια πρόληψης των ζωονόσων, που δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό χρειάζεται αγώνα.
Αναφορικά με τις υποδομές, σημείωσε πως δεσμεύεται για την χρηματοδότηση κάθε υποδομής στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στην αναβάθμιση των τελωνείων του νομού, με δημιουργία νέας γέφυρας στους Κήπους, στην αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, εφόσον είναι εφικτό, θα πρέπει να παραμείνει και να ανακαινισθεί, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ χαρακτήρισε ως ντροπή το οδικό δίκτυο του βορείου Έβρου, στο οποίο, όπως είπε, έχουν φυτρώσει πάνω του φυτά, αφού έχει  να συντηρηθεί δεκαετίες τώρα.
Σχετικά με τις συγκοινωνίες, τόνισε την ανάγκη δυναμικής προβολής του αιτήματος για  εγγυημένη και επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, αλλά και για τη δρομολόγηση τακτικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Δικαίων. Τέλος, εκφράστηκε ενάντια σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης χρυσού, ενώ για τον ζεόλιθο, υπογράμμισε πως θα πρέπει η Περιφέρεια να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης των  γραφειοκρατικών προβλημάτων  που υπάρχουν για την εκμετάλλευσή του σε συνεταιριστική βάση.
Οιπρώτοι  12 υποψήφιοι του Έβρου
Οι πρώτοι 12 υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Έβρου με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, για τους οποίους, ο κ. Κατσιμίγας δήλωσε περήφανος,  είναι οι:
Nίκος Αργυρίου – Σύμβουλος Ασφαλίσεων. Πρώην Διαιτητής και μέλος του Σ.Δ.Π. Θράκης όπου διατέλεσε Γενικός Γραμματέας.
Γεώργιος Χρυσοβαλάντης Δαλαμπίρας – Οικονομολόγος,. Δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη ως οικονομικός και ασφαλιστικός σύμβουλος. Ασχολείται εθελοντικά ως αθλητικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού Εθνικού Αλεξανδρούπολης και ως εκπρόσωπος Έβρου του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης.
Σπύρος Δέδογλου – «Κοινωνικός Επιχειρηματίας», πρόεδρος της «ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ». Πρωτεργάτης της κίνησης πολιτών για τη δημιουργία νέου δήμου με την συνένωση Φερών και Τυχερού. Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Κοινωνία Πολιτών Παναγίας Κοσμοσώτειρας»,  πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τυχερού, πρώην δημοτικός σύμβουλος του «Καλλικρατικού» Δήμου Σουφλίου.
Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καζάκης – Υπάλληλος στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ). Γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζόμενων ΙΚΑ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ελίζα Καλέση – Ελεύθερη επαγγελματίας. Απόφοιτη τουEuropean School of Photography(E.S.P),. Δίδαξε φωτογραφία στα ΝΕΛΕ ΕΒΡΟΥ και στα τμήματα φωτογραφίας της ΔΕΠΤΑΣ. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση. Είναι ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Συλλόγου Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα».
Μαργαρίτα Κόκκορη – Δημοτική ΥπάλληλοςΕργάζεται ως ΔΕ Διοικητικού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Εργάστηκε ως σχολική φύλακας για 13 χρόνια . το 2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Επανήλθε το 2015. Είναι εκλεγμένο μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΙΔ. Αορίστου Χ. Δημοτικών Υπαλλήλων του νομού Έβρου. Παντρεμένη με δυο παιδιά.
Κώστας Κυργιαλάνης – Δημοτικός υπάλληλος. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, στο Δ.Σ. του οποίου εκλέχτηκε για πάνω από 25 χρόνια, όπου κατά περιόδους κατείχε τις θέσεις του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα. Εξελέγη επανειλημμένα αντιπρόσωπος στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην ΑΔΕΔΥ.
Ελένη Παπαχρήστου – Πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος. Εργάστηκε εθελοντικά στο Θρακικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, στο Τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, ενώ ασχολήθηκε με τη θεατρική ομάδα ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΕΣ και με τη θεατρική ομάδα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου. Παντρεμένη με τον Θοδωρο Παπαδημητρίου με ένα παιδί.
Μαριάννα Σκορδαλά – Ρίτη – Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), κάτοχος τίτλου εξειδίκευσης στην Εντατική Νοσηλεία των Νεογνών. Σήμερα είναι διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος της Μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών του ΓΠΝΑ.
Iωάννης Στράκος – Λογιστής.Γεννήθηκε στη Γερμανία με καταγωγή από το ΟρμένιοΓια 16 χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης, ως υπεύθυνος Νεολαίας, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος, για 4 χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας καθώς και υπεύθυνος Οργανωτικού της ΠΑΣΚΕΜ.
Σοφία Τερζή – Ιατρός – Καρδιολόγος, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκηςμε λίαν καλώς. Αγροτικό στο Τυχερό Έβρου.. Ειδικεύθηκε στην Καρδιολογία, στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΔΠΘ το 1999 και από το 2000 έως το 2008 ήταν Επιμελήτρια Β στην Καρδιολογική Κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Ζωγραφία Τολανούδη – Υπάλληλος στον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ). Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εργάζεται στο ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), στο Υποκατάστημα Ορεστιάδας, και είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων ΙΚΑ Αν. Μακεδονίας & Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου