Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα Εορτασμού της 14ης Μαΐου 2019, ενενηκοστής ενάτης επετείου από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής»Κομοτηνή, 2 Μαΐου 2019
    Αριθ. Πρωτ.: οικ.1775
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και ΘΡΑΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Πληροφορίες: Ευγενία Εξακοΐδου
Ταχ. Δ/νση: Γ. Κακουλίδη 1 - 69132 Κομοτηνή
Τηλ: 25313 - 52150

Προς
Πίνακα ΑποδεκτώνΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα Εορτασμού της 14ης Μαΐου 2019, ενενηκοστής ενάτης επετείου από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής»

Σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα εορτασμού της 14ης Μαΐου 2019, ενενηκοστής ενάτης Επετείου από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.  
                                                                            


Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


Χρήστος Μέτιος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
·         Μητροπολίτης
·         Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
·         Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης
·         Βουλευτές
·         Δικαστικές Αρχές
·         Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής
·         Δήμαρχος Κομοτηνής
·         Πρύτανη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
·         Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας ΑΜ-Θ
·         Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ
·         Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής
·         Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
·         Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
·         Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής
·         Δικηγορικό Σύλλογο
·         29η ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ
·         ΧΧΙ ΤΘ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
·         2η ΜΣΕΠ Ισμάρου
·         Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ
·         Αστυνομική Διεύθυνση Τάξης Ροδόπης
·         Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ
·         Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ροδόπης
·         Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας Κομοτηνής
·         Μουφτεία Κομοτηνής
·         Εκπρόσωπο Αρμένικης Εκκλησίας
·         Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ
·         Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Με την παράκληση να κοινοποιηθεί το παρόν σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της)
·         Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Με την παράκληση να κοινοποιηθεί το παρόν σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητάς της)
·         O.T.A.(Νομού), ΝΠΔΔ, Τράπεζες
·         Αντιστασιακές και Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις
·         Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις κ.λ.π.
·         Τους Πολίτες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Εσωτερική Διανομή
·         Εκτελεστικό Γραμματέα ΠΑΜ-Θ
·         Γενικούς Διευθυντές ΠΑΜ-Θ
·         Όλες τις Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Τμήματα της ΠΑΜ-Θ που έχουν έδρα στην Κομοτηνή
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΤΗΣ 99ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΗΝ 14η ΜΑΪΟΥ 2019

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 99ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής, που καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή Τοπικής Σημασίας με το Β.Δ.573/23.7.1960 (ΦΕΚ 126/18.8.1960) «Περί ορισμού της 14ης Μαΐου, επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως της Κομοτηνής»,  θα πραγματοποιηθούν στις 12, 13 και 14 Μαΐου 2019, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 13ης  Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2019.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 12ης, 13ης και 14ης Μαΐου 2019.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

08:00   Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

10:30 Επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.
11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.
11.10 Κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και  βαθμοφόρους. 
Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν εκπρόσωποι λοιπών Συλλόγων και φορέων εκτός αυτών που αναφέρονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων παρακαλούμε να δηλώνεται από την προηγούμενη μέρα στον υπεύθυνο τελετάρχη.
18:15 Επίσημη υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής με τη συμμετοχή της μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

19:00 Υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Θεομήτορος της  Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. 

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ιερά Πομπή και λιτάνευση της εικόνας με τη συμμετοχή των Σεβασμιοτάτων Ιεραρχών, του Ιερού Κλήρου, Στρατιωτικών Τμημάτων, Οργανώσεων, Φοιτητικής – Μαθητικής Νεολαίας, Συλλόγων, Σωματείων και Λαού για τη μεταφορά της Ιερής Εικόνας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δια των οδών Σοφούλη, Δημοκρίτου, Ορφέως, Λεωφόρο Δημοκρατίας και κατάληξη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα ψαλεί Μέγας Εσπερινός.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής, και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε κεντρικές οδούς της πόλης της Κομοτηνής παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια.

Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων, Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, Σερρών κ.κ. Θεολόγος, Νέας Σμύρνης κ.κ. Συμεών και ο ποιμενάρχης μας  Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

10:30  Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Τέλος προσέλευσης η 10.20 π.μ.
Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη.

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.
    Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Δ/ντή της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης ΑΜΘ, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ. Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και  εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων  που εδρεύουν στον νομό.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

12:00  Παρέλαση των Πολιτιστικών Οργανώσεων, της Φοιτητικής και Μαθητικής Νεολαίας, των Σωμάτων Ελλήνων Προσκόπων και Ελληνίδων Οδηγών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας
Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος  Δημοκρατίας – οδός Ορφέως - οδός Βενιζέλου. Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων, ο χώρος πίσω από τη ΛΑΦΚ.

19:50  Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.
               
Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης, ο Δήμος Κομοτηνής, η 29η ΤΑΞ ΠΖ και η ΧΧΙ ΤΘΤ. Στις τελετές εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα παραστούν και οι φιλαρμονικές των οικείων Δήμων.

Τελετάρχες ορίζονται οι:              Αθανάσιος Χριστοδουλάκης
Ευγενία Εξακοΐδου (κιν. 6936924079)

Εθελοντική συμμετοχή στην εκφώνηση Ειρήνη Τσακίρη

                Καλούνται ο λαός της Ροδόπης και όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις.

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 14ης Μαΐου θα πραγματοποιηθούν και στην ΠΕ Έβρου  για την Απελευθέρωσης της Πόλης της Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με  τους οικείους Δήμους, που θα περιλαμβάνουν ανάλογα, δοξολογία, ομιλία και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και όποιο νομικό πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση.

Ο Περιφερειάρχης
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Χρήστος Μέτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου