Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

«Βαριά» καταδίκη για τον Πάσσαρη – Του επιβλήθηκαν τέσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια

  • Ομόφωνα η καταδικαστική απόφαση για τον Πάσσαρη
  • Του επιβλήθηκε ποινή τέσσερις φορές ισόβια και 71 χρόνια
  • Tην καταδίκη του Πάσαρη ζήτησε η αρμόδια Εισαγγελεάς
  • «Είναι ο Ορέστης της Ελλάδας»
  • Στην καλή διαγωγή μετά τη σύλληψη εστίασαν οι συνήγοροι
Βαριά ήταν η καταδικαστική ποινή για τον γνωστό κακοποιό Κώστα Πάσσαρη, που είχε γίνει ο τρόμος των αρχών στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Την Πέμπτη 9 Μαΐου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας του επέβαλε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για τις τέσσερις δολοφονίες που διέπραξε και 71 χρόνια (κατά συγχώνευση).
Τα 71 χρόνια προκυπτουν από τα υπόλοιπα αδικήματα που είχε διαπράξει:
  • 13 χρόνια για κάθε μία από τις έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας
  • δέκα χρόνια κάθειρξη για την αρπαγή
  • δέκα χρόνια για κάθε μία από τις τρεις ληστείες για τις οποίες καταδικάστηκε
  • πέντε έτη για διακεκριμένη κλοπή.
Αξίζει να σημειωθεί πως το δικαστήριο αθώωσε λόγω αμφιβολιών τον Κώστα Πάσσαρη για τα αδικήματα που αφορούν την αιματηρή ληστεία σε πρακτορείο της ΔΕΗ στο Περιστέρι, υιοθετώντας την τοποθέτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Ανδρέα Ταγαράκη.
Συγκεκριμένα, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από μία ανθρωποκτονία, μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, μία ληστεία και μία κλοπή. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη ληστεία τη ληστεία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος του πρακτορείου, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ένας φρουρός.
«Είναι ο Ορέστης της Ελλάδας»
Mε αυστηρό τόνο και σκληρά λόγια η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας καταφέρθηκε εναντίον του υπόδικου Κων. Πάσσαρη ζητώντας την καταδίκη του στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεση του, ενώ μάλιστα έγινε και ο παραλληλισμός του με τον serial killer της Κύπρου, Νίκο Μεταξά, τον επονομαζόμενο και «Ορέστη». 
«Η μόνη διαφορά είναι ότι ο Κύπριος τα έβαζε σε βαλίτσες, ενώ ο Πάσσαρης τα άφηνε στο δρόμο ελεύθερα» είπε.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο εγκληματικό παρελθόν του δράση, λέγοντας πως «αποδεικνύεται πως ο κατηγορούμενος λειτούργησε ψυχρά, νηφάλια με ιδιαίτερη σκληρότητα απέναντι στα θύματά του, με εμφανή έλλειψη ηθικών αναστολών και περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής. Να κηρυχθεί ένοχος όπως κατηγορείται».
Ο Πάσαρης αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για τις  του για πέντε ανθρωποκτονίες, οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες και αρπαγές που φέρεται να έπραξε το 2001, ανάμεσά τους η απόδρασή του από το νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» κατά την οποία σκότωσε δύο αστυνομικούς.
Η δικαστική λειτουργός συνέχισε, λέγοντας πως ο κατηγορούμενος  «έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του να αποδράσει» καθώς και ότι μέχρι σήμερα παραμένει «άγνωστο πώς βρέθηκε πάνω του το όπλο που χρησιμοποίησε κατά των φρουρών του», οδηγώντας δύο στο θάνατο.
Παράλληλα, ζήτησε να μην χορηγηθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, στον Κων. Πάσσαρη, όπως αιτήθηκε ο υπερασπιστής του, Ανδρ. Ταγαράκης. «Δεν αρκεί η καλή διαγωγή στη φυλακή. Δεν είναι μεταμέλεια οι εκθέσεις ζωγραφικής. Απαιτείται θετική δράση και ο κατηγορούμενος δεν έχει αποκαλύψει κανένα στοιχείο για την υπόθεση, όπως πού βρήκε το πιστόλι με τη βοήθεια του οποίου απέδρασε» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το αίτημα της πολιτικής αγωγής για περαιτέρω έρευνα αναφορικά με τους συνεργούς στην αιματηρή απόδραση, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, η εισαγγελέας υποστήριξε πως θα πρέπει να απορριφθεί αφού το επίμαχο ερώτημα δεν προέκυψε από τη διαδικασία στο δικαστήριο, αλλά από την προδιαδικασία.
Νωρίτερα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Αλ. Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στον Κ. Πάσσαρη, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «αδίστακτο εγκληματία» και «μοναδικό φαινόμενο στην εγκληματική ιστορία του τόπου».
«Τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος;».
Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης προσπάθησε να τονίσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά του πελάτη του, λέγοντας πως «μετά από 18 χρόνια τι μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Πάσσαρης είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος;».
Ταυτόχρονα τόνισε πως από τις κατηγορίες δεν αποδέχεται μόλις μία,  εκείνη του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ληστείας πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου