Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Τουρκία | Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά


“Η ανεξήγητη απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου στρίβει το μαχαίρι στην πληγή της αδικίας”, σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Μιλένα Μπουγιούμ, η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τα τέλη του 2017, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Καβαλά, μαζί με άλλους 15 ανθρώπους, κατηγορούνται για “απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης” επειδή είχε υποστηρίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την άνοιξη του 2013, το λεγόμενο “Κίνημα του Πάρκου Γκεζί”. Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η προσωρινή κράτησή του πελάτη τους, ενός μαικήνα που χαίρει σεβασμού στους κύκλους των διανοουμένων στην Τουρκία και στο εξωτερικό, συνιστά “παραβίαση των δικαιωμάτων του”.
Το αίτημά τους απορρίφθηκε.
“Η ανεξήγητη απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου στρίβει το μαχαίρι στην πληγή της αδικίας”, σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Μιλένα Μπουγιούμ, η υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία. “Οι παράλογες κατηγορίες σε βάρος του Οσμάν Καβαλά είναι μια απόπειρα να ξαναγράψουν την ιστορία και να φιμώσουν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται συχνά εναντίον εκείνων που συμμετείχαν ή στήριξαν τις διαδηλώσεις του 2013, τις οποίες χαρακτηρίζει “απόπειρα πραξικοπήματος”, εξισώνοντάς τις με το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του Ιουλίου του 2016.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ ( ι.κ.κ.ι.κ) τιμώντας το διακεκριμένο μέλος του και αγωνιστή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala, ο οποίος κρατείται φυλακισμένος αδικαιολόγητα για τα πολιτικά του φρονήματα, προτίθεται να διοργανώσει σύντομα στην πόλη της Καβάλας ημερίδα με θέμα "ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ" και θα αναφέρεται στην προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πολιτικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου