Τρίτη, 4 Ιουνίου 2019

Βομβαρδισμός… τύπου ΒΒ ισοπεδώνει το ΚΙΝΑΛ!


Τη δεκαετία του 1930 παραμονές του Μεγάλου Πολέμου η αμερικανική πολεμική βιομηχανία καυχιόταν για το υπερόπλο της, το «Ιπτάμενο Φρούριο». Το Boeing B-17 «Flying Fortress» –αυτό ήταν το κωδικό όνομά του– ήταν ένα τετρακινητήριο βαρύ βομβαρδιστικό που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία για την ακρίβεια των βολών του.


Μπορεί το κλίμα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό να μην είναι ακόμη τόσο πολεμικό και τα casus belli να ανταλλάσσονται για την ώρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, όμως ένας α-λά ΒΒ βομβαρδισμός έπληξε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίνημα Αλλαγής. Διότι ως βόμβα έσκασε η είδηση της αποχώρησης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, από το κόμμα.Αργότερα, τα βομβαρδιστικά αυτά με ονομασία ΒΒ52 ήταν αυτά που ουσιαστικά έδωσαν τη νίκη στους συμμάχους.
Όλα ξεκίνησαν με την απόφαση της νυν προέδρου Φώφης Γεννηματά να μην τοποθετήσει τον Βαγγέλη Βενιζέλοεπικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ, αλλά να του προτείνει την τελευταία τιμητική και συμβολική κατ’ αυτήν θέση.
Σιβυλλικός αλλά σκληρός ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, φυσικά και δεν αποδέχτηκε την πρόταση, λέγοντας μάλιστα δημόσια ότι το σχέδιό της «καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ». Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι πλέον θα έχει τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστεί δυναμικά τις θέσεις του.
Επισήμως αυτή η σοβαρή διαφορά θέσεων ήταν αυτή που έφερε και το ξαφνικό διαζύγιο. Η πλευρά Γεννηματά δεν έκρυψε ποτέ –και το έδειξε με τη στάση που κράτησε στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές– ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους της προοδευτικής παράταξης τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Νέα Δημοκρατία, με τον κυβερνών κόμμα να χαρακτηρίζεται εσχάτως ως «νεοδεξιά» και ως «χορηγός της Ν.Δ.».
Ανεπισήμως πολλά λέγονται… Ωστόσο, ούτε ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκρυψε ποτέ την εδραία πεποίθησή του ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα είναι απαραίτητη. Μια αλλαγή που, σύμφωνα πάντα με τον πρώην πρόεδρο του Κινήματος, περνά μέσα από μία εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν αρκεί να είναι συντριπτική αλλά στρατηγική, ώστε –όπως ο ίδιος έχει εξηγήσει– το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα,  δίχως να διαθέτει πλέον μηχανισμούς εξουσίας στα χέρια, να διολισθήσει μετεκλογικά στα πραγματικά μεγέθη του, της τάξεως του 4%.
Προφανώς αυτή η στρατηγικού βεληνεκούς ήττα δεν μπορεί να προκύψει παρά με μία αντίστοιχη ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Άλλο τόσο προφανές είναι ότι οι σημερινές εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη χαροποιούν μόνο έναν: τον Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει ότι στα όποια συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ μπορεί εκείνος και το κόμμα του να πιαστούν από μία σανίδα σωτηρίας και να κρατηθούν στο αφρό, γράφοντας πολιτικές υποθήκες μιας επόμενης εκλογικής μάχης με ευνοϊκότερους συσχετισμούς από τους σημερινούς.
Δυστυχώς για τη Φώφη Γεννηματά το Κίνημα στο οποίο ηγείται δεν έχει τη δυναμική αλλοτινών προμνημονιακών χρόνων να οδηγήσει τα πράγματα σε αυτή την αλλαγή, την οποία εξάλλου δεν αρνείται ότι πρέπει να επέλθει. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα: το πρόβλημα που έφερε το σημερινό διαζύγιο είναι ο ρεαλισμός του Βαγγέλη Βενιζέλου ή η εμμονή της Φώφης Γεννηματά στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, ώστε να μην της χρεώνουν οι σύντροφοι της Κουμουνδούρου ότι συμμαχεί με τον Μητσοτάκη;
Υπενθυμίζουμε ότι κατά την περίοδο του «συνεκτικού» ΚΙΝΑΛ, οι συνιστώσες του (Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης, και Γιώργος Παπανδρέου) πίεζαν αφόρητα τη Φώφη, να στρέψει το βλέμμα της προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι προς τη ΝΔ. Στην αμφιταλαντευόμενη πρόεδρο τότε έβαλαν βέτο τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος (Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μανιάτης, Γρηγοράκος, Κεγκέρογλου κ.ά.), λέγοντάς της ότι εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο θα διάλεγαν κι εκείνοι τον  δικό τους…
  
Η σημερινή εξέλιξη, στην οποία εύκολα κάποιος διακρίνει έναν προηγηθέντα σχεδιασμό, που τελικά ασπάστηκε η κα Γεννηματά, ουσιαστικά οδηγεί σε αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού οι επαναπατρισθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, βλέποντας ότι το κόμμα που επέλεξαν βρίσκεται σε σύγχιση, πολύ απλά θα στραφούν προς τη ΝΔ, που άλλωστε αναμένεται να είναι η κυβέρνηση του Ιουλίου.
Ο εγκέφαλος αυτού του σχεδίου προφανώς υπολογίζει ότι εάν η ΝΔ δεν αποκτήσει αυτοδυναμία, με τη σημερινή εξέλιξη δεν θα μπορεί η κα Φώφη να συμπλεύσει μαζί της, οπότε η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με απλή αναλογική που ναι μεν θα εξαφανίσουν το ΚΙΝΑΛ, αλλά θα δώσουν ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σχέδια αυτής της μορφής είχαν γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν προφανώς από τον ίδιο εγκέφαλο, και είχαν μάλιστα φοβερή επιτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2014 αιφνιδίως(;) απεχώρησε από την τότε κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης, ο οποίος μετά από ένα πεντάμηνο καταψήφισε την εκλογή του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας ότι έτσι θα γίνουν οι εκλογές που θα φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Σαμαρά-Βενιζέλου η χώρα θα οδηγείτο εκτός μνημονίων τον Απρίλιο του 2015.
Τα… λύτρα αποχώρησης του κ. Κουβέλη άργησαν αλλά κατεβλήθησαν μετά από τέσσερα χρόνια, όταν εκτιμώντας τις υπηρεσίες του ο ΣΥΡΙΖΑ τον  διόρισε αρχικά ως υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και αργότερα ως υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα, ώστε αν και διαπρεπής δικηγόρος να υπερψηφίζει την τοποθέτηση της κας Δήμητρας Κοκοτίνη στη θέση προϊσταμένης της Εισαγγελίας του ΑΠ…
Με αυτή τη λογική, όλο και κάποια θέση θα έχει εξασφαλίσει η κα Γεννηματά στο μέλλον. Βομβαρδιστικά ΒΒ52 έδωσαν τη νίκη στους συμμάχους το 1944. Ο σημερινός ΒΒ βομβαρδισμός με στόχο έναν άλλο ΒΒ, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, μάλλον θα έχει ως θύμα πολέμου την ίδια.
Ένα άλλο οξύμωρο αλλά άξιο να μαθευτεί σκεπτικό, κυρίως για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, είναι το πραγματικό γεγονός των αποτελεσμάτων του 2015.
Χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «οξύμωρο» για να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε τη δική του μάχη για το ΠΑΣΟΚ.
Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην εκλογική αυτή αναμέτρηση βρέθηκε απέναντι εκπροσωπώντας το ΚΙΔHΣΟ. Σήμερα αυτός που φύλαγε Θερμοπύλες αποχώρησε από το Κίνημα, και αυτός που σφύριζε αδιάφορα βρίσκεται εντός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου