Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

«Μπαράζ» πληρωμών τις επόμενες μέρες – Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια δικαιούχοι για συντάξεις και επιδόματα


Τουλάχιστον τρία εκατομμύριοι δικαιούχοι καλούνται το επόμενο δεκαπενθήµερο στα ταμεία, για να παραλάβουν περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ σε τακτικές πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων.
Οι παροχές ήταν ούτως η άλλως προγραμματισμένες για τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουνίου.  Οι πληρωμές αφορούν και τους νεοεισαχθέντες 16.500 εγκλωβισµένους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ που δεν είχαν δει πληρωμή εδώ και 18 μήνες.

Προκειμένου να αποτραπεί η συμφόρηση, με υπουργική εγκύκλιο ορίστηκε η 2α Ιουλίου ως ηµέρα πρώτης πληρωµής.
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, δεν αποκλείεται να εκδώσει και υπουργική απόφαση για σφιχτό χρονοδιάγραµµα απόδοσης της «συµπληρωµατικής ασφαλιστικής εισφοράς» των 40 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΠ. Ετησίως οι δόσεις προβλέπεται να είναι δύο και ειδικά για το 2019 η πρώτη αναµένεται να οριστεί στα 36 εκατ. ευρώ και να είναι καταβλητέα µέχρι την ερχόµενη Παρασκευή 28 Ιουνίου (η δεύτερη 4 εκατ. µέχρι 29/11).
Επίσης, µέχρι 31/7 πρέπει να υποβληθεί ΑΠΔ και να καταβληθούν οι εισφορές εργοδότη-ασφαλισµένων για τον Ιανουάριο 2019, µέχρι 30/8 οι εισφορές Φεβρουαρίου κ.ο.κ. Σε περίπτωση ολικής ή µερικής καθυστέρησης καταβολής των εισφορών και της συµπληρωµατικής ασφαλιστικής εισφοράς αναλαµβάνει το ΚΕΑΟ, ενώ αν οι οφειλές καταστούν ληξιπρόθεσµες η τράπεζα δεν αποκλείεται να στερηθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενηµερότητας.
Αναλυτικά οι επικείµενες πληρωµές έχουν ως εξής:
Δευτέρα 24 Ιουνίου
 • Το επίδοµα στέγασης Ιουνίου σε όλους τους δικαιούχους ενοικιαστές που υπέβαλαν αίτηση και αυτή εγκρίθηκε έως 31 Μαΐου 2019. Συνολικά θα καταβληθούν 31,73 εκατοµµύρια σε 255.188 νοικοκυριά (650.000 άτοµα). Τρίτη 25 Ιουνίου
 • Οι συντάξεις Ιουλίου των αγροτών (πρ. ΟΓΑ), των ελεύθερων επαγγελµατιών (πρ. ΟΑΕΕ) και των αυτοαπασχολούµενων (πρ. ΕΤΑΑ). Συνολικά καταβάλλονται 600.000 συντάξεις αγροτών, 346.000 συντάξεις ελεύθερων επαγγελµατιών και 75.000 συντάξεις αυτοαπασχολούµενων. Σύµφωνα µε πρόσφατη νοµοθετική ρύθµιση, ορίστηκε πως οι µη µισθωτοί συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ θα λαµβάνουν πλέον τη σύνταξή τους την τέταρτη τελευταία εργάσιµη ηµέρα του προηγούµενου µήνα.
 • Οι συντάξεις και τα επιδόµατα Ιουλίου στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ. Από τον τρέχοντα µήνα και στο εξής οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα εξοφλούνται την τέταρτη τελευταία εργάσιµη ηµέρα του προηγούµενου µήνα, καθώς η ηµεροµηνία πληρωµών ακολουθεί την ηµεροµηνία καταβολών του πρώην ΟΓΑ και νυν ΕΦΚΑ Αγροτών.
Τρίτη 25 Ιουνίου
 •  Τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα Ιουνίου.
Υπενθυµίζεται πως τα προνοιακά επιδόµατα καταβάλλονται πλέον σε µηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους την ίδια ηµέρα και σε σταθερή ηµεροµηνία, η οποία είναι η 25η εκάστου µήνα. Αναλυτικά θα καταβληθούν συνολικά 63,2 εκατοµµύρια ευρώ σε 152.962 δικαιούχους.
Πέµπτη 27 Ιουνίου
 • Οι συντάξεις Ιουλίου των µισθωτών του ΕΦΚΑ, δηλαδή των πρώην ασφαλισµένων σε Δηµόσιο και ΙΚΑ, όπως επίσης και των υπόλοιπων Ταµείων του υπουργείου Εργασίας, του ΝΑΤ, αλλά και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάµεων, Σωµάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώµατος. Ειδικότερα πληρώνονται 465.000 συντάξεις δηµοσίων υπαλλήλων, 1,25 εκατοµµύρια συντάξεις πρώην ΙΚΑ κ.ά.
  Παρασκευή 28 Ιουνίου
 • Το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης σε όλους τους δικαιούχους µε αιτήσεις εγκεκριµένες έως 30 Μαΐου. Τον περασµένο µήνα είχαν καταβληθεί 52,2 εκατ. σε περίπου 255.000 δικαιούχους.
  Τρίτη 2 Ιουλίου
 • Οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ σε όλους τους συνταξιούχους – δικαιούχους µισθωτούς και µη µισθωτούς. Συνολικά καταβάλλονται 1,22 εκατοµµύρια επικουρικές. Στις 2 Ιουλίου αναµένεται να καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ και οι πρώτες επανυπολογισµένες επικουρικές συντάξεις στους εγκλωβισµένους του ΛΕΠΕΤΕ µαζί µε τα αναδροµικά.
Οι συνταξιούχοι θα λάβουν 7 επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν αναδροµικά τις νέες παροχές για την περίοδο 1/1/2019 έως 31/7/2019.Σύµφωνα µε εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται πως η 2α Ιουλίου είναι η ηµεροµηνία «καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστηµα από Ιανουάριο µέχρι και Ιούλιο 2019». Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει να κοινοποιηθεί από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο µε τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενηµέρωση και έλεγχο. Ο µαθηµατικός τύπος καταλήγει σε µια νέα επικουρική σύνταξη, η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής.
(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου